Hotellet stod klart 1906 och även om taket delvis är reparerat några gånger har åren satt sina spår. Plåtcentrum i Piteås ägare Jocke Hansson och Andreas Granberg besiktade taket i samband med ett servicejobb för flera år sedan.
– Vi dömde ut det. Taket såg bra ut om man bara tittade på det, men det var slut, säger Jocke Hansson.
De fick en förfrågan om jobbet. Det fanns inga ritningar att utgå från, men de började att bolla idéer och tog sig an uppdraget. Första etappen inleddes våren 2023 och projektet beräknas vara helt färdigt 2026.
– Det här är ett prestigejobb. Jag började som plåtslagare –86 och jag har tittat upp på det här taket, alla plåtslagare i Piteå har tittat upp och drömt om att få göra det här jobbet. Nu blev det vi och det är fantastiskt kul. Det är en fjäder i hatten, säger Jocke Hansson.
Från byggställningen på entrésidan syns tornspiran och det nyrenoverade taket snett bakom. Den delen är klar, men arbetet har varit omfattande.
Det syns tydligt var den nya takplåten avlöser den gamla. Hittills har plåtslagarna gjort av med omkring 1 500–2 000 kvadratmeter plåt och det kommer att bli nästan lika mycket till innan projektet är helt färdigt.
– Vi har passerat hälften efter i år. Den här etappen är den som vi har gruvat oss mest för just med tornet, säger Jocke Hansson.
Hotelltaket har bandtäckning förutom tornets fjälltäckning.
– Fjälltäckningen är ett mästerarbete. Jag är väldigt stolt över kollegor, kommenterar Jocke Hansson.
Arbetet har gått bra, men några överraskningar på tornet har det varit som de har varit tvungen att lösa.
– Bit för bit, sakta men säkert har vi nött oss igenom alla bekymmer. Vi började i toppen och jobbade oss nedåt, säger Andreas Granberg, som är arbetsledare för projektet.
Han tycker att tornspiran varit mest utmanande.
– Formerna är extrema. Kolla på de runda kuporna hur de är utformade, hur de går runt och så går de in och ut igen. Sedan ska de ihop med fjällen som också är rundade och då måste man tänka till en hel del, säger han.
Skulle man ha gjort så i dag?
– Nej, säger han.
Hur känns det att ni kan bevara det här taket?
– Det är jätteroligt att få vara med om det, vi kommer aldrig att få göra något liknande. Det finns inget liknande, säger arbetsledaren.
Utöver tornspiran lyfter han flera av takets detaljer som unika och utmanande. De mer avancerade formerna har Andreas Granberg fått tänka igenom ordentligt och testat sig fram för att hitta den bästa lösningen. Till hjälp har de använt den gamla plåten som mall. Han visar vinkelrännan intill som ett exempel.
– Vi kapade loss den för att få med oss rundningen och formerna in på verkstan så vi hade något att jämföra med. Likadant med spirorna, säger Andreas Granberg.
Arbetet är tidskrävande. Andreas Granberg berättar att varje bit måste anpassas omsorgsfullt och försiktigt med anpassning mot underlaget och med de andra bitarna för att sedan valsas ihop till en enhet. Takets arkitektur är gammal och bitvis krockar det med modernt byggsätt.
– Då får man hitta kompromisser. Funktion måste gå före estetik, man måste hitta en balansgång på vissa lösningar och vissa saker får vi ändra, säger Andreas Granberg.
Utöver taket renoveras bland annat även hotellets fasad och balkonger.