Just nu utför SCA sitt planerade höststopp på fabriken i Munksund. Ett stort antal anställda och entreprenörer arbetar med underhåll på fabriken. I samband med detta utför SCA också omfattande nykterhetskontroller.
– Det stämmer, vi har både drog- och nykterhetskontroller. Det gör vi varje år och det är vi inte ensamma om inom industrin. Alla pappersbruk har den här typen av kontroller vid underhållsstopp. Vi har också kontroller löpande under årets gång. Däremot ökar vi frekvensen under stoppen eftersom det är fler människor i rörelse och fler underhållsarbeten som utförs, säger fabrikschefen Jens Rieglert.
– Det är en säkerhetsfråga. Tanken är att vi ska ha en hälsosam och säker fabrik. Alla som jobbar här förtjänar att ha nyktra och kloka människor omkring sig som har omdömet i behåll, fortsätter han.
I normala fall arbetar cirka 300 personer på SCA:s pappersbruk i Munksund. Under stoppen tillkommer cirka 400-500 entreprenörer som arbetar med olika former av underhållsarbeten. Jens Rieglert berättar att reaktionerna på nykterhetstesterna generellt är positiva bland både anställda och entreprenörer.
– Det är genomgående positiva reaktioner på att vi gör detta. För våra anställda är detta ingen nyhet. Det här har vi gjort under många år. Alla är medvetna om det och förstår varför vi gör det, säger han.
Jens Rieglert vill däremot inte svara på om man tvingats avvisa någon från fabriken på grund av onykterhet.
– Vi pratar aldrig om resultaten på de här testerna. Det är av respekt för dem som är med om testerna, säger han.
Det planerade stoppet på fabriken beräknas pågå till slutet av nästa vecka. Jens Rieglert berättar att det kan uppstå buller och dålig lukt i samband med nedstängning och uppstart av fabriken under stoppet.
– Buller kan uppstå när vi stänger ner fabriken och lukt kan uppstå främst när vi startar upp igen, säger han.
Jens Rieglert säger att ett klagomål kommit in under stoppet såhär långt. Detta klagomål rapporterades under fredagen och gällde ett larm som gått igång. Jens Rieglert tycker det är bra att allmänheten hör av sig om de reagerar på störningar.
– Det är toppen att folk hör av sig så att vi får kännedom om vad som händer och får en möjlighet att åtgärda problemet så snart som möjligt. Det kan vara så att vi inte hör sådana saker då vår personal jobbar inne i lokalerna, säger han.