Turerna kring Degerberget har varit många. Under Våren 2020 skrev Piteå-Tidningen att friluftsområdet vid Degerberget hotades av omfattande skogsavverkningar. Massiva protester hördes från bland andra Floraföreningen och Naturskyddsföreningens skogsgrupp. Detta ledde till att länsstyrelsen införde ett treårigt avverkningsförbud som 2023 förlängdes ytterligare ett år, något som upprepades våren 2024.
2022 ansökte ett företag om tillstånd att öppna en bergtäkt i området. Flera organisationer och Piteå kommun besvarade remissen från länsstyrelsen vilket ledde till att ansökan lades ner.
Nu kan det sista hotet mot det populära friluftsområdet vara avvärjt. Länsstyrelsen föreslår nämligen bildandet av Degerberget-Hötjärnhällans naturreservat.
"Skälen för bildandet av reservatet, tillika dess prioriterade bevarandevärden, är områdets höga botaniska värden kopplade till kalk, dess urskogsartade hällmarkskalkskogar och produktiva blandskogar med stor biologisk mångfald. Områdets höga värden för friluftsliv är också skäl för bildande av reservatet. Kalkbarrskog är en prioriterad skogstyp för skydd. Skogsavverkning, täktverksamhet, dikning eller annan exploatering skulle innebära att områdets natur- och friluftsvärden förstörs", skriver länsstyrelsen i sitt förslag till beslut.
Förslaget är nu skickat på remiss till Sveriges Geologiska Undersökning, Skogsstyrelsen, Sametinget, Försvarsmakten och Svenska Samernas Riksförbund. Det har även skickats till Föreningen Norrbottens Flora för kännedom.
Instanserna har till 1 september på sig för att inkomma med synpunkter.
Sofia Åström, handläggare på länsstyrelsen, säger att det är områdets höga naturvärden som gör att man nu föreslår att det blir ett naturreservat där.
– Här finns bland annat en nornalokal. Norna är en orkidétyp som har högt skyddsvärde. Vid en inventering i höstas hittade man också fler kalkgynnade svamparter, spindlingar, som finns i den här speciella skogen. Dessa är både ovanliga och skyddsvärda.
Ser du något som kan stoppa att ett naturreservat bildas?
– Det är svårt att svara på. Vår bedömning är att det här är ett unikt område som behöver skyddas och vår intention är att kunna fatta beslut om det så fort som möjligt, säger Sofia Åström.