- Jaså, har det skjutits så långt fram i tiden, det hade jag inte noterat, sade kommunalrådet Peter Roslund i Piteå till PT på onsdagen.
Piteå kommun har sagt sig villig att låna ut upp till 85 miljoner kronor för att påskynda ombyggnationen till så kallad 2+1-väg med mitträcke av vajertyp.
Tveksamt
- Men ett lån förutsatte en byggstart 2009-2010. Om objektet ligger så lång fram i tiden som 2012-2015, så vete sjutton. Det måste vi kanske ompröva. Att ligga ute med pengarna så länge, vi kan faktiskt behöva de pengarna till annat, säger Peter Roslund.Vägverkets reviderade investeringsplan för nationella vägar visar att objektet Boviken--Rosvik på E4, en 13 kilometer lång sträcka, är kostnadsberäknat till 95 miljoner kronor.
Nyligen krävde ett antal tunga företrädare för näringslivet i Piteå i ett debattinlägg (PT 28 mars) att man inte skulle nöja sig med en 2+1-väg, utan snarast bygga en 2+2-väg, det vill säga dubbla körfält i båda riktningarna. Nu ser det inte ut att bli någon förbättrad väg överhuvud taget inom den närmaste framtiden.
I det förslag till reviderad investeringsplan till och med 2015 som Vägverket har tagit fram på regeringens uppdrag, har planeringsramen sänkts med cirka 15 procent jämfört med den nu gällande planen. Detta medför att flertalet objekt i planen förskjuts framåt i tiden.
Ökade priser för olja och stål har gjort att kostnaderna för investeringar och underhåll av vägarna har stigit med 10-20 procent under de senaste tre åren, skriver Vägverket i ett pressmeddelande.
Mångmiljardprojekt
Utbyggnaden av E20 Norra länken i Stockholm kan starta nu i vår; objektet beräknas kosta cirka 10 miljarder kronor. Under kommande år behövs drygt 1,5 miljard kronor per år enbart till detta objekt "om utbyggnaden ska drivas rationellt".Dessutom pågår utbyggnaden av E45 Älvängen-Trollhättan under den kommande femårsperioden och även detta är ett mångmiljardprojekt.
- Angivna ramar medger då tyvärr inte att vi samtidigt driver några andra utbyggnader via anslag, förutom mindre riktade åtgärder, konstaterar man i pressmeddelandet från Vägverkets huvudkontor i Borlänge.
- Det är tydligen pay back-time för regeringen, kommenterar Peter Roslund det faktum att i stort sett alla pengar nu går till landsvägs- och järnvägsprojekt i den södra halvan av landet.