Ombudet om kommunens beteende: "Helt obegripligt"

Camilla Öhlund lider av MS och kämpar sedan många år för att hon ska få tillräcklig hjälp i sin vardag. Camillas ombud Ruth Rahkola upprörs över hur kommunen behandlat ärendet. "Jag tycker det här är bedrövligt", säger hon.

Ombudet Ruth Rahkola upprörs över kommunens behandling av MS-sjuka Camilla Öhlund. "Kommunen måste kunna ta hänsyn till den enskilde individen", säger hon.

Ombudet Ruth Rahkola upprörs över kommunens behandling av MS-sjuka Camilla Öhlund. "Kommunen måste kunna ta hänsyn till den enskilde individen", säger hon.

Foto: Simon Olofsson

Piteå2024-06-20 00:30

Nyheten i korthet

  • Camilla Öhlund, som lider av MS, har kämpat mot Piteå kommun i flera år för att få tillräcklig assistans och hjälp i sin vardag.
  • Trots Camillas dokumenterade behov har kommunen velat neka henne personlig assistans och även velat hävda att hon inte tillhör personkretsen för LSS.
  • Camillas ombud, Ruth Rahkola, är upprörd över kommunens behandling och hoppas att kammarrätten ska ge Camilla rätt till utökad assistans.

Svårt MS-sjuka Camilla Öhlund har under många år tvingats kämpa mot Piteå kommun för att få hjälp och assistans. Trots hennes väldokumenterade hjälpbehov och i strid mot både domstolar och läkarintyg har kommunen velat neka Camilla personlig assistans och dessutom framhållit att hon inte tillhör personkretsen för LSS. Camillas ombud Ruth Rahkola upprörs över behandlingen av Camilla och anser att kommunen brister i sitt omdöme.

– Det står utom tvivel att Camilla är i behov av mer stöd. Kommunen måste kunna ta hänsyn till den enskilde individen och det tycker jag inte att man gjort här. Camilla är fortfarande i behov av fler timmar personlig assistans, något kommunen inte vill ge. 

Ruth Rahkola har arbetat inom socialtjänsten hela sitt arbetsliv och driver sedan 20 år tillbaka eget företag som socionomkonsult. I vanliga fall tar hon inte på sig uppdrag åt enskilda privatpersoner, men när hon läste hur kommunen beslutat att exkludera Camilla ur LSS valde hon att göra ett undantag. 

– När jag läste utredningen och sedan såg det beslut man fattat blev jag förbryllad. Det gick inte ihop i mitt huvud. För mig är det så självklart att hon tillhör LSS och att hennes behov är så stora att hon är berättigad till personlig assistans. Att kommunen ansett annorlunda är för mig obegripligt.

Camilla och hennes familj har ägnat åratal åt att kämpa mot kommunen i domstol. Ruth Rahkola säger att situationen är tuff och att det är svårt att som privatperson få rätt mot kommunen.

– Camilla tillhör en grupp som har svårt att göra sin röst hörd. Det är inte alla som har råd att anlita advokater. Jag tycker det här är ett ärende som hanterats fel. Jag har följt Camilla sedan 2021. Sedan dess har hon försämrats mycket hälsomässigt. Hon är ängslig och rädd hela tiden. Hennes anhöriga far också otroligt illa i det här.

undefined
Svårt MS-sjuka Camilla Öhlund lämnas ensam 16 timmar per dag och har flera gånger hamnat på sjukhus efter svåra fallolyckor när hon varit ensam. I sju år har hon kämpat i domstol för att få mer peronlig assistans.

Förutom att neka henne assistans på heltid har Piteå kommun också valt att dra in Camillas trygghetslarm, vilket gör att hon inte kan larma om hon ramlar eller på annat sätt behöver hjälp under den tid då hon är ensam. Ruth Rahkola tycker att förfarandet är anmärkningsvärt och ser inget hinder för kommunen att bevilja Camilla trygghetslarm.

– Det finns inget hinder mot att få ett larm och det finns inget i lagen som säger att man inte kan ha larm trots att man har personlig assistans. Jag har aldrig varit med om att det skulle vara ett problem, säger hon.

Trots att domstolsprocesserna i ärendet avlöst varandra i flera år ligger ärendet nu åter hos kammarrätten. Ruth Rakhola hoppas att domstolen ska ge Camilla rätt.

– Vi vill att Camilla ska få assistans under hela hennes vakna tid och sedan få tillsyn på natten. Hon måste ges möjlighet att leva ett drägligt liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!