Under vintern får fler barn skjuts av sina föräldrar, vilket ökar mängden bilar i anslutning till skolor och förskolor. Trängsel och svårmanövrerade trafiklösningar ökar i sin tur risken för olyckor. Detta enligt försäkringsbolaget If:s årliga trafiksäkerhetsundersökning. Malin Westling, skolchef på Piteå kommun, berättar att vintern alltid är en källa till oro.
– Vi är alltid oroliga vintertid, speciellt i samband med halka, men jag upplever att vi har en väldigt god trafiksituation vid skolorna i Piteå. Jag har inte fått några rapporter gällande någon olycka eller oro från föräldrar, säger hon.
Stefan Bengtsson, lokalstrateg på utbildningsförvaltningen, säger att man aktivt jobbar med trafiksituationen.
– Vi har jobbat en hel del med trafiksituationen på skolor och förskolor, men det finns förbättringspotential. På vissa håll är det trångt. Det handlar också mycket om hur föräldrarna som lämnar barnen gör. Om alla ska lämna vid dörren så blir det snabbt trångt, säger han.
Störst risk uppstår i situationer där bilister måste backa och vända, vilket skapar skymd sikt med risk för både personskador och plåtskador vid kollisioner.
– Det är framförallt backningsrörelser vi vill undvika. Det är där den största olycksrisken finns. Samtidigt är det svårt att hitta bra lösningar med de trafikvolymer vi ser. Det gäller främst på skolorna där alla börjar samtidigt, och speciellt vintertider när många barn får skjuts, säger Stefan Bengtsson.
Stefan Bengtsson berättar att trafiksituationen prioriteras vid ombyggnationer och nybyggen. Främst handlar det om analys av trafikflöden till och från skolor och förskolor.
– När vi jobbar med detta så tittar vi på vilka trafikflöden som finns. Det handlar om skolbussar, föräldrar som skjutsar, taxi, mopeder och så vidare. Det gäller att kartlägga flödena och vilka håll människor kommer från. Utifrån det försöker vi bygga cykelparkeringar och trygga avlämningsplatser. Det handlar om att separera trafikflödena.
Främst är det ombyggnationer av befintliga skolor och förskolor som skapar utmaningar.
– En befintlig skola har sina begränsningar, det kan vara dåligt med ytor eller hur saker är byggda. Vid nybyggen är det enklare, och då samarbetar vi mycket med trafikenheten på samhällsbyggnad. Exempelvis kommer den nya förskolan på Strömnäsbacken att bli bra ur trafiksynpunkt, säger Stefan Bengtsson.