Både polis och räddningstjänst har kritiserat korsningen Timmerleden/E4 under flera år.
– Egentligen så kvarstår problemet att det är en knepig korsning. Du måste korsa en ganska högtrafikerad tvåfilig väg. Det är fortfarande en riskkorsning, man har inte gjort någon förändring än, säger Jonas Sköld, yttre befäl vid polisen.
– Vi kan bara uppmana folk att ta det lugnt och försöka se sig för där.
Han menar att de farligaste situationerna uppstår när bilister som kör av E4 ska ta vänster mot Öjebyn.
– De flesta kör inte åt det hållet, men det är ändå en farlig sväng i och med att de kommer bilar i en ganska hög hastighet. Det är ju 70 kilometer i timmen där. Nu när det är mörkt är sikten ännu sämre, så man måste vara uppmärksam som bilist när man ska göra en sådan sväng.
Har ni tryckt på hos Trafikverket?
– Nej, inte vad jag vet i det här fallet. Generellt skulle man kunna se en förbättring när det gäller samverkan både med kommunen och Trafikverket i sådana här frågor. Vi jobbar på den saken, inte bara när det gäller olycksdrabbade korsningar utan även trafikfrågor i stort. Det finns utrymme för förbättring.
Jonas Sköld har tidigare sagt till PT att han gärna ser en rondell i korsningen.
– Det kanske som sagt inte är det enklaste att bygga en rondell. Men jag tycker att man ska fortsätta arbetet med att se över hela Timmerleden. Den är väldigt vältrafikerad.
Han nämner även korsningen Hallgrensvägen/Timmerleden.
– Den är också en risk för trafikanter, och framför allt oskyddade trafikanter i det fallet, säger Jonas Sköld.
Även insatsledare har kritiserat korsningen i samband med olyckor. Torbjörn Johansson, räddningschef på räddningstjänsten i Piteå, säger att korsningen är en av de prioriterade punkterna i Trafikverkets utredning som räddningstjänsten har hjälpt till med.
– Det är ställen vi har varit mycket på. Det är den här korsningen, övergångsstället vid badhusparken, vid Pitholmsskolan, nere vid timmerintaget och korsningen vid grus och makadam, säger han.
– Timmerleden är väldigt långt. Den går egentligen från Bergsviksbron, genom stan och ut mot Haraholmen och ända till Pitsund. Så det finns många områden som är lite småknöliga. Det är en frekvent olyckssträcka, säger Torbjörn Johansson.