"Olyckligt nej till vindkraft"

Piteå kommun säger fortsatt nej till planerna på 200 meter höga vindkraftverk i Blåsmark. "Det är olyckligt", säger Stefan Lundmark, regeringens nationella samordnare för vindkraft.

NEJ. Kommunalrådet Helena Stenberg (S) vill inte ha 200 meter höga vindkraftstorn i Blåsmark. (Arkivbild).

NEJ. Kommunalrådet Helena Stenberg (S) vill inte ha 200 meter höga vindkraftstorn i Blåsmark. (Arkivbild).

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2017-04-17 20:00

PT har tidigare redogjort för schweiziska Alpiqs planer att bygga 25 stycken 150 meter höga vindkraftverk i Blåsmark. Något Piteå kommun tidigare sagt ja till och just nu ligger ärendet för prövning hos Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

Blåsmarks vind AB som bildats inför vindkraftsetableringen har valt att komplettera ansökan med begäran om att få höja tornen till 200 meter. Det sade dock Piteå kommun nej till och i ett yttrande 21 mars i år påpekar kommunalrådet Helena Stenberg: "Kommunen har tillstyrkt en etablering gällande verk upp till 150 meter. Men kommunen har inte tillstyrkt en etablering av verk upp till 200 meter".

Av handlingarna framgår att Piteå kommun säger nej beroende på att högre torn kräver en annan slags hindersbelysning och Helena Stenberg anför:

"Bolaget skriver att de anser att påverkan av hindersbelysning bedöms vara liten. Piteå kommun finner det anmärkningsvärt att bolaget så snabbt ändrar sin inställning i denna fråga. Att gå från stor påverkan i miljökonsekvensbeskrivningen (MKB) till liten i sitt bemötande är oroväckande".

En olycklig inställning, anser Stefan Lundmark, av regeringen utsedd samordnare för vindkraft. Han är verksam i Piteå.

– Beslutet är olyckligt av flera skäl. Det ena är arbetsmarknadsperspektivet. Etableringen av Skogbergets 34 verk gav uppdrag till 59 företag i Pitebygden, säger Lundmark.

Han anger att sådana jobb också kan skapas i parken i Blåsmark.

– Med regeringens ögon tittar jag på arbetstillfällena, säger Lundmark.

Han anför ett annat skäl.

– Vi ska bygga ut 18 TWh vindkraft fram till 2030 vilket är en del i regeringens mål kring förnybar energi, säger Lundmark.

Han befarar att nekas Blåsmark Vind AB att höja tornen blir det ingen vindkraft alls.

– Elpriserna är fortsatta låga. Det är ingen som bygger 150-metersverk, säger regeringens samordnare.

Blåsmark vind AB anför i sitt yttrande att den ansökan om ändring i det redan givna tillståndet inte påverkar markanvändningen i området. Bolaget ifrågasätter också att den ändring bolaget sökt kräver ett helt nytt tillstånd. "Eftersom bolaget ansökt om ändringstillstånd kan inte tillstyrkan inhämtas som om ansökan om tillstånd sökts för en helt ny verksamhet", skriver vindkraftsbolagets representant Iarina Gabriela Mosa. Hon pekar också på att det är bolaget och ingen annan som anger ramen för sin tillståndsansökan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!