2024 är ett bra år för This is how. I april belönades de med den prestigefulla utmärkelsen Årets Ölutvecklare. Nu fortsätter prisregnet när grundaren och ölchefen Gustaf Ahlin utnämnts till Årets Norrlänning av besöksorganisationen Visita, något som blir extra speciellt då Gustaf själv kommer från Småland.
– Det känns såklart jättekul. Det är inte dåligt för en smålänning. Jag fyller 38 i maj och jag lämnade Småland när jag fyllde 19, så nästa år har jag bott halva livet utanför Småland. Men jag frågade också min granne när man blir Piteåbo och han svarade "efter tre generationer", så jag har en bit kvar, skrattar han.
Så att bli utnämnd till Årets Piteåbo är inte på kartan?
– Nej det är inte på listan.
I nomineringen kan läsas att Gustaf Ahlin "gjort en betydande insats för besöksnäringen i Norr genom att etablera inte mindre än fem unika ölbarer under kort tid, vilket inte bara bidrar till lokal utveckling utan också sprider kunskap om hållbarhet och kvalitativ hantverksöl". I motiveringen nämns både bryggeriets ölutveckling, restaurangetableringar och den för året nya ölfestivalen som bidragande faktorer till priset. Ölfestivalen This is how beerfest hölls i början av augusti och blev välbesökt. Gustaf Ahlin tycker det är roligt att festivalen uppmärksammas och att den fick ett positivt mottagande hos besökarna.
– Det är kul. Det betyder ju att min känsla kring det var rätt. Det blev väldigt lyckat. Vi hade en jättebra helg och det verkar vara något folk vill ha.
Kommer ni att fortsätta med festivalen?
– Vi har varken sagt ja eller nej. Det är klart att vi tittar på det. Eftersom det gick så bra som det gick känner vi så klart att det är något vi gärna vill göra igen.
Prisutdelningen tog plats i Umeå och förutom äran får vinnaren 25 000 kronor som ska användas till kompetenshöjning inom bolaget. Gustaf Ahlin säger att pengarna kommer att gå till att utbilda personalen
– Vi har länge velat utbilda vår barpersonal till det som kallas för beer cierones. Det är som sommelier fast för öl. Så den här checken kommer att gå direkt till det och alla hos oss som jobbar i baren kommer att få utbildning i detta, sägrer han.