Oljan med många användningsområden

Ryps och raps är oljeväxter som vi kanske förknippar med de sydsvenska landskapen. Men det går alldeles utmärkt att odla vårryps även i Norrbotten, i varje fall gick det bra i fjol och även årets rypsskörd artar sig väl.

Piteå2006-08-15 00:00
Exempel på lantbrukare som har börjat provodla ryps fältmässigt är Jonas Berglund i Holmträsk, som odlar vårryps på nästan 4 hektar, och Signar Hammargren i Avan, som odlar sorten Agat på cirka 0,6 hektar.

Den senare deltog i fältvandringen vid Öjebyns försöksstation. Han är aktiv i länets nybildade energiodlarförening, Åkerenergiodlarna Norrbotten, och han hade med sig en liten provburk med gyllengul rypsolja.

Motorbränsle

Oljan, som pressas fram ur rypsplantans frön, har flera olika användningsområden. Den kan bland annat användas som motorbränsle och blandas då med dieselolja. I princip ska man kunna hälla rypsoljan rakt ned i traktorns bränsletank. En inblandning i diesel med upp till 20 procent är okej, men på vintern fungerar det inte att använda rypsolja.

Oljan kan förädlas till en produkt som går att elda med i en oljebrännare.

Vidare kan rypsolja användas som hudvårdsmedel. Samt inte minst som livsmedel. Kallpressade rapsoljor är jätteinne och saluförs i trendiga mataffärer, påpekar Federico Cuellar, som arbetar med lokalproducerad mat hos Hushållningssällskapet.

Och som om detta inte vore nog: sedan oljan pressats ur rypsväxtens fröbaljor återstår ett utmärkt djurfoder för mjölkkor, förklarar Bill Hultman, Hushållningssällskapet i Norrbotten.

Havreeldning

En annan gröda som deltagarna i fältvandringen i Öjebyn ägnade sitt intresse var havre, närmare bestämt havre som energigröda. Ett 20-tal lantbrukare i länet, framför allt i Älvsbyn och Piteå, eldar för närvarande med havre, som visat sig vara ett jämförelsevis billigt och bra energislag.

- Havre har inte riktigt lika bra energivärde som pellets men är å andra sidan billigare. Bara ved är ännu billigare. För jordbrukare är havre ett perfekt komplement till korn, säger Signar Hammargren och pekar på det märkliga förhållandet att allt havrefoder som Bodentravet använder kommer från Mälardalen. Så skulle det inte behöva vara, eftersom havre med fördel kan odlas här i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om