Olika regler för mobiltelefoner i högstadieskolorna

Fem av sex högstadieskolor i Piteå kommun låter eleverna använda sina mobiltelefoner på rasterna. I dagsläget är det ingen av dem som överväger att införa mobilförbud under skoltid.

Mobilanvändningen på högstadiet är en omdiskuterad fråga. På Hortlax skola är det upp till lärarna att bedöma om de ska samla in mobilerna vid lektionsstart. "Det fungerar förhållandevis bra", säger rektorn Anders Sandlund.

Mobilanvändningen på högstadiet är en omdiskuterad fråga. På Hortlax skola är det upp till lärarna att bedöma om de ska samla in mobilerna vid lektionsstart. "Det fungerar förhållandevis bra", säger rektorn Anders Sandlund.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2020-11-29 19:00

Pitholmsskolan, Sjulnässkolan, Pornässkolan och Solanderskolan har mobiltelefonhanteringen inskriven i skolans ordningsregler. Den vanligaste lösningen är att eleverna lämnar in sin telefon i början av lektionen, ofta i en mobillåda på katedern, för att sedan hämta ut den när lektionen är slut.

– Jag har inte läst någon forskning som fullt ut ger stöd till att inlärningen blir bättre med ett mobilförbud. Jag upplever att de vetenskapliga grunderna är ganska vaga, men det är en komplex fråga. På Pitholmsskolan tycker vi inte att vi behöver ett förbud i dagsläget, säger rektorn Christoffer Backlund.

undefined
"Vi lever i ett digitalt samhälle med allt från smarta klockor till mobiler och datorer och jag tänker att det handlar om att lära sig hantera utmaningarna med det", säger Christoffer Backlund, rektor på Pitholmsskolan. (Arkivbild)

Eleverna på Pitholmsskolan kan exempelvis få tillåtelse av läraren att använda sina telefoner under lektionstid.

– Det kan hända att de söker fakta, lyssnar på musik eller något annat. Det är lite olika beroende på lärarnas arbetssätt, säger Christoffer Backlund.

På Solanderskolan resonerar man på liknande sätt.

– Om läraren säger att det är okej kan eleverna använda sina mobiler i vissa moment. I dagsläget jobbar vi inte med något förbud, men vi utesluter ingenting. Vi vill att eleverna ska ha en god studiesituation på lektionerna och på det stora hela har vi en struktur som fungerar bra, säger rektorn Mathias Lindmark.

undefined
Anders Sandlund säger att den digitala världen är en stor del av elevernas liv. "Vi försöker lägga fokus på att eleverna ska ta ansvar för skolarbetet. Med tillgång följer ett ansvar och det gäller att lära sig att hantera det."

På Hortlax skola finns inte någon fastslagen rutin kring insamling av telefoner i ordningsreglerna.

– Det är upp till lärarna att bedöma om de ska samla in dem eller inte. Det fungerar förhållandevis bra, säger rektorn Anders Sandlund, som uppger att mobilerna ibland är ett störningsmedel och ibland fungerar som ett komplement till elevdatorerna.

– Även datorerna kan utgöra ett störningsmoment, liksom smarta klockor och annat. Vi försöker lägga fokus på att eleverna ska ta ansvar för skolarbetet. Med tillgång följer ett ansvar och det gäller att lära sig att hantera det.

Anders Sandlund menar att den digitala världen är en stor del av elevernas liv.

– Vi kan inte låtsas som om det inte finns, därför pratar vi om hur vi beter oss mot varandra, om etik och exempelvis vad om kan hända rättsligt om man fotar eller filmar och sprider det, säger Anders Sandlund.

undefined
"Vi vill att eleverna ska ha en god studiesituation på lektionerna och på det stora hela har vi en struktur som fungerar bra", säger Mathias Lindmark, rektor vid Solanderskolan i Öjebyn. (Arkivbild)

På samtliga skolor pågår ett ständigt värdegrundsarbete kring att visa hänsyn och respekt. På Solanderskolan har man exempelvis jobbat med en kurator för att ta fram material kring nätetik.

– Det handlar inte om mobilen specifikt utan vad man gör med den. Det är några träffar med teman om nätet och sociala medier. Vi fortsätter att jobba förebyggande. Digitaliseringen finns här, så vi väljer att jobba med att utbilda om den och förstå den, säger Mathias Lindmark.

undefined
I fjol svarade eleverna på Sjulnässkolan på två enkäter där det framkom att studieron inte var den bästa. Specifikt mobiltelefonerna nämndes som en störningsfaktor. (Arkivbild)

I fjol svarade eleverna på Sjulnässkolan på två enkäter där det framkom att studieron inte var den bästa. Specifikt mobiltelefonerna nämndes som en störningsfaktor.

– Eftersom problematiken lyftes av eleverna själva i enkäterna tog vi upp frågan med elevrådet, så nu har vi skrivit in mobilfrågan i trivsel- och ordningsreglerna och med bättre förankring fungerar det också mycket bättre, säger rektorn Niclas Lyckander. 

Innan jul ska eleverna på nytt svara på en digital enkät som bland annat berör frågan.

– Vi hoppas på bättre resultat, men känslan är att de nya rutinerna har gett effekt, säger Niclas Lyckander.

undefined
Linda Andersson, rektor på Porsnässkolan, tror att raster kan påverkas positivt av ett förbud. "Frågan är komplex och viktig men vi har landat i att ett förbud inte är gynnsamt hos oss just nu." (Arkivbild)

Flera rektorer delar upp mobiltelefonanvändandet inom skolans väggar i två delar. Dels som ett potentiellt störningsmoment under lektionstid och dels något som påverkar det sociala samspelet på raster.

Linda Andersson, rektor på Porsnässkolan tror att rasterna kan påverkas positivt av ett förbud.

– Men det ska vägas mot vad det i övrigt krävs av oss. Hela frågan är komplex och viktig men vi har landat i att ett förbud inte är gynnsamt hos oss just nu.

Om rasterna på Solanderskolan säger rektorn:

– Givetvis sitter de med mobilen på rasterna, men vi upplever också att eleverna är aktiva i uppehållsrummet och spelar pingis och biljard.

Ytterligare en aspekt av mobilerna handlar om kränkningar i sociala medier. Rektorerna på Solanderskolan och Hortlax skola upplever att det har planat ut de sista åren.

– Visst förekommer det. Det behöver ju inte ske under skoltid, det kan följa med från fritiden och påverka skolarbetet. Då får vi jobba med det och försöka reda ut det, säger Anders Sandlund.

Christoffer Backlund uppger att det inte är helt ovanligt med kränkningar.

– Ibland sker de efter att eleverna gått hem från skolan men bär eleverna med konflikterna hit så måste vi reda ut det. I grunden handlar det om att vara trygg så man kan prestera sitt bästa i skolan.

Samtliga rektorer säger att de följer Christinaskolans val att ha mobilfria skoldagar med stort intresse. Men få är inne på samma linje.

Christoffer Backlund anser att ett förbud kan skapa krav på lärarna, som ska se till att det efterlevs.

– Vi lever i ett digitalt samhälle med allt från smarta klockor till mobiler och datorer och jag tänker att det handlar om att lära sig hantera utmaningarna med det. Jag kan också uppleva att datorn lätt ersätter telefonen på många sätt.

– Generellt tror jag inte på förbud. Ska vi testa en mobilfri vardag tror jag det är viktigt att få med eleverna på det. Jag vill inte lägga det på lärarna, för har man förbud måste man se till att det efterlevs, de har nog jobb ändå. I dagsläget tror jag inte att ett förbud är det bästa för verksamheten, säger Linda Andersson.

Nästa del: Skolan som går mot strömmen. Rektor, elever och lärare berättar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!