Alla förskolor i Piteå kommun har generella regler och rutiner för hämtning och lämning i coronatider. Det innebär att bara en förälder är välkommen in på förskolan och om den vuxne har förkylningssymptom (men barnet är friskt) ska helst den andre föräldern eller annan anhörig hämta och lämna. Går inte det, möter personalen i dörren.
– Vi är ju väldigt mån om att inte få in smitta på förskolan, konstaterar förskolechefen Elisabeth Fjällström, och därför kan rutinerna också se olika ut på olika förskolor. Även inom samma rektorsområde.
Och det är det som vållat huvudbry bland en del föräldrar, där de själva inte får gå in och hämta barnen och barnens tillhörigheter medan det är "fritt fram" vid en annan förskola i samma område.
– När man inte får gå in och söka reda på kläder och annat så försvinner det saker hela tiden, menar en mamma som reagerat över de olika reglerna.
Hon tvingas nämligen ersätta barnets borttappade kläder och att köpa nytt tär på ekonomin.
Mamman menar att en frisk vuxen som håller avstånd inte sprider smitta om man bara går in och hämtar ett par saker.
– Covid 19 är ju en droppsmitta och om man inte hostar och nyser, går in en och en och håller avstånd så finns inte smittorisken, menar hon.
Olika regler för olika förskolor finns det bland annat i Klubbgärdets/Munksunds förskoleområde. Där säger rektorn Cecilia Normark att man vidtagit ett flertal åtgärder för att minska smittspridning – bland annat styrs så mycket som möjligt av den pedagogiska verksamheten utomhus – och att rutinerna kan variera:
– Vid Klubbgärdets förskola har vi haft större sjukfrånvaro och där är personalen mer orolig för smitta på grund av det. Därför möter personal upp i hallen, vi är restriktiva med alla besök utifrån, säger hon.
När Cecilia Normark och förskolechefen Elisabeth Fjällström får höra om mamman som tvingas ersätta borttappade kläder på grund av det, reagerar båda likadant.
– Jamen det måste vi ju jobba med, rör det mitt område så be henne ta kontakt så får vi hjälpas åt att lösa problemet, menar rektor Normark och får medhåll av Fjällström, som uppmanar föräldern att höra av sig.
– Samtidigt måste vi minska kontaktytorna och smittvägarna, därför målar och leker och fikar vi ute så mycket som möjligt, säger Cecilia Normark.