Ölets dag har funnits i tio år och skapades av Sveriges bryggerier för att under en speciell dag sätta drycken i fokus. På Piteåbryggeriet This is how uppmärksammades dagen med premiär av två nya öl samt öppet hus på bryggeriet.
– Det är många som är intresserade av att se hur ölen produceras och hur ett bryggeri ser ut. Nu när vi har öppnat restaurangen här bredvid så kan besökarna också stanna för att äta om de vill, säger Gustaf Ahlin, ölchef på This is how.
På serveringen samlades flera sällskap för både mat och dryck. Att det var ölets dag hade däremot gått många förbi.
– Jag visste inte att det är ölets dag i dag, men det är ju bra. Det är något jag kan uppskatta, säger Klas Johansson, som besökte restaurangen tillsammans med Alexander Mörk och Louise Mörk.
Mattias Sjödin bor numera i Tyskland men är på besök i hemstaden Piteå. Tillsammans med Torbjörn Sjödin har han beställt en provbricka och testar olika ölsorter. De är båda nöjda med det lokala utbudet.
– Det är bättre öl här än i Bayern. Det har inte samma variation på smakerna där. Speciellt dubbel-IPA:n var riktigt bra, säger Torbjörn.
Lisa Söderlund, Henrik Söderlund och Hanna Eriksson har beställt mat och passar under tiden på att testa bryggeriets nya öl, där tillverkarna inspirerats av en svensk isglass-klassiker.
– Den här är jättegod, säger Hanna Eriksson, och får medhåll av Henrik.
– De brukar hålla bra standard här och den här står sig mycket bra, säger han.