Mediciner som Atarax, Propavan och Tramadol tillhör vardagen för många av Piteås kommuninvånare över 80 år. Det visar statistik som PT låtit ta fram. Samtliga finns med i Socialstyrelsens förteckning över mediciner som är olämpliga för äldre personer.
- Atarax är ett bra exempel på ett läkemedel som egentligen inte har någon plats i läkemedelsterapin för äldre. Om man överhuvudtaget ska förskriva lugnande så finns det bättre alternativ, säger Johan Fastbom, professor i geriatrisk farmakologi och utredare på Socialstyrelsen.
I somras medicinerades 42 av Piteås drygt 2 100 kommuninvånare över 80 år med det lugnande medlet Atarax. Det tillhör gruppen antikolinerga läkemedel. Sådana ska enligt Socialstyrelsen undvikas till äldre men i Piteå ges de till 135 personer över 80 år och till 401 personer över 65.
Olämpliga substanser
Enligt Socialstyrelsens statistik får 78 personer det smärtstillande medlet Tramadol. Samma substans ingår även i mediciner som Tiparol, Nobligan och Tradolan.
- Den substansen är inte bra för äldre. Det finns egentligen ingen anledning att ge Tramadol som smärtstillande medel till den här patientgruppen. Det finns bättre alternativ, säger Johan Fastbom.
I listan över olämpliga läkemedel som skrivs ut till de äldre, återfinns sömnmedicinerna Propavan, Flunitrazepam och Nitrazepam, som tillsammans skrivs ut åt 108 personer.
De kan ligga kvar länge i kroppen och ge dagtrötthet.
- Förutom att man då är trött, kan man bli oklar i huvudet och ramla lättare, säger Johan Fastbom.
Kvällsfika i stället
Han tror att användningen av sömnmedel generellt skulle kunna minskas hos äldre.
- I första hand ska man fundera på om det finns någon annan behandlingsbar bakomliggande orsak, till exempel att den äldre har ont nattetid, har svårt att andas liggande eller måste springa upp och kissa. Sömnstörningar kan också vara tecken på depression. I sådana fall är det den orsaken som ska behandlas, säger Johan Fastbom.
Nummer två är att fundera på om det finns någon alternativ behandling i stället för läkemedel.
- Det kan vara att ge den äldre något att äta till natten, till exempel en kaloririk drink med mycket grädde, socker och bär. Det är både gott och mättande. När man har prövat det här på vissa äldreboenden, har det visat sig att många sover mycket bättre, säger Fastbom.
Antipsykotika utan effekt
Av Piteås äldsta kommuninvånare får 88 personer antipsykotika. En onödigt hög siffra, tror Johan Fastbom.
- Antipsykotika förskrivs till äldre nästan bara i särskilt boende och nästan enbart till äldre med demens. Merparten av de äldre som får antipsykotika får dem inte mot psykotiska symtom, till exempel hallucinationer eller vanföreställningar, utan för beteendesymtom av olika slag, till exempel oro i kroppen. De kan vara svårhanterliga, vandra i korridorerna, ropa eller vara aggressiva. Vid aggression kan de här läkemedlen ha viss effekt, men i övrigt har de ofta väldigt dålig eller ingen effekt alls, säger han.
Bland biverkningarna märks exempelvis blodtrycksfall och parkinsonliknande symtom med stelhet och minskad rörlighet.
- Sedan blir man också på olika sätt mentalt avtrubbad av dessa mediciner, säger Johan Fastbom.
Av statistiken framgår att 50 personer över 80 år har olämpliga läkemedelskombinationer. Kombinationer med Waran eller Omeprazol är bland de vanligaste.