Kaféavtalet mellan Piteå kommun och Folkets hus gick ut i juni 2018. Det har sedan dess förlängts varje år i strid mot lagen om offentlig upphandling.
När beslutet var upp på kommunstyrelsen i måndags blev beslutet att förlänga det en fjärde gång i ytterligare ett år. Håkan Johansson (M) reserverade sig.
– Jag kände att jag behövde sätta ned foten. Måttet är rågat. Vi bryter mot lagen om offentlig upphandling och företagen blir jätteirriterade när vi inte upphandlar. Det här ger inga mer poäng i företagsrankningen direkt, säger han.
Enligt beslutet har upphandlingen fått stå tillbaka för mer akuta och enligt riktlinjerna högre prioriterade upphandlingar.
– Det här har pågått en längre tid och vi har påpekat att då måste man skjuta till pengar. Man talar vitt och brett om att vara näringslivsvänliga och när sådana här ärenden kommer upp på varje möte är det ett gravt fel, säger Håkan Johansson.
Enligt kommunalrådet Anders Lundkvist är kommunens upphandlare hårt belastade.
– Listan är väldigt lång och vi måste prioritera och ta de absolut viktigaste. Då blir det sånt här som vi inte hinner.
Att kaféavtalet är lågt prioriterat förklaras med att det var svalt intresse vid tidigare upphandlingar.
– Det talar för att det här blir det minst dåliga alternativet, men det är inte bra. Det är vi eniga med oppositionen om
Ni gör det inte för att ni vill att Piteå folketshusförening ska driva kafé?
– Absolut inte. Enbart för att det inte finns resurser för att upphandla. Vi vill göra allting korrekt och rätt, säger Anders Lundkvist.
Tuula Rosenberg, inköpschef på Piteå kommun, bekräftar problembilden.
– Det är en resursfråga helt enkelt. Vi gör allt vi kan för att hinna med alla och sedan har vi en prioritetsordning utifrån de politiska riktlinjerna när det blir kö på upphandlingar. Vi måste prioritera det som har stora värden och verksamhetskritiskt, säger hon.
Enligt Anders Lundkvist diskuteras frågan om att ge upphandlingsenheten mer resurser.
– Det är nödvändigt att vi gör det, men vi har stora behov överallt och vi behöver fundera på var det är absolut viktigaste. I alla verksamheter är det lättare att motivera att skjuta till resurser för kärnverksamheten och alltid lite svårare när man pratar om stödfunktioner som ekonomi är.