Olaglig drönarövervakning i Piteå

Fotografera och filma från så kallade drönare omfattas av kameraövervakningslagen, en lag som flera aktörer i Piteå bryter emot eftersom de inte sökt tillstånd från länsstyrelsen.

Årets julklapp - drönare - har den kamera krävs tillstånd utifrån kameraövervakningslagen.

Årets julklapp - drönare - har den kamera krävs tillstånd utifrån kameraövervakningslagen.

Foto: Kenny Johansson

PITEÅ2016-01-01 05:00

Strax före jul meddelade kammarrätten i Jönköping en dom i ett fall där en trädgårdsmästare vill filma täppan ovanifrån vilket länsstyrelsen sade nej till eftersom det skulle bryta emot kameraövervakningslagen. Privatpersonen överklagade till förvaltningsrätten i Linköping som gav mannen rätt. Farkosten är för kort tid uppe i luften för att det ska handla om övervakning, menade rätten.

Domen överklagades av Datainspektionen, och strax före jul kom kammarrätten i Jönköping med beskedet att fotografera från drönare omfattas av kameraövervakningslagen, och då krävs tillstånd från länsstyrelsen om allmänheten har tillträde till platsen.

Tydligare spelregler

– Domen gör spelreglerna tydligare, säger Malin Ricknäs, jurist vid Datainspektionen till PT.

Domen kommer förmodligen att överklagas, men DI har trots de rättsliga behandlingarna alltid ansett att fotografering från drönare omfattas av kameraövervakningslagen.

2013 uppdaterade lagen så att exempelvis butiksägare fick lättare att efter anmälan övervaka större ytor. Lagen undantog vissa, men inte alla flygande farkoster från tillståndsplikten.

– Det handlar om integritetsskydd, en drönare kan övervaka integritetskänsliga platser där det rör sig folk, säger Malin Ricknäs, som dock pekar på att det skett en explosion i användningen av drönare där lagstiftaren inte riktigt hängt med.

Bryter mot lagen

–Därför är det bra att regeringen tillsatt en utredning för att ytterligare uppdatera lagen, säger DI:s jurist.

Maria Leijon, jurist vid länsstyrelsen i Norrbotten, konstaterar att de som idag flyger drönare med kamera gör sig skyldig till brott mot kameraövervakningslagen.

– Hittills har vi inte fått in en ansökan om tillstånd trots att det flygs. Vi följer den lagstiftning som gäller, att det krävs tillstånd, säger Leijon.

Hon uppger att länsstyrelsen kan förelägga den som flyger att söka tillstånd och att polisanmäla för brott mot kameraövervakningslagen.

Frågan är om det gjorts?

– Nej. Vi har inga resurser att jaga ägare till drönare, säger Maria Leijon, och fortsätter:

– Rättsläget är lite osäkert. Drönarna har tagit lagstiftaren på sängen. När man uppdaterade lagen tänkte man inte specifikt på drönare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!