Olaglig alkoholservering avslöjad

En restaurang förlorade sitt alkoholtillstånd, en annan fick en varning och två andra varsin erinran. Det blev resultatet när kommunen, polisen, skatteverket, räddningstjänsten och tullverket slog till mot ett tiotal krögare i Piteå kommun.

PITEÅ2014-01-28 06:00

Det var i slutet av förra året som ett tiotal restauranger inspekterades runt om i Piteå kommun, fyra av dem hade sådana problem att åtgärder behövde vidtas.

På den restaurang som tappade sitt alkoholtillstånd fanns sprit som inte går att köpa inom landet i lokalen.

Restaurangägarens förklaring var då att han hade hällt över inköpt alkohol till importerade flaskor för att han tyckte de var ”snyggare att ha i baren”.

En förklaring som inte godtogs.

– Han hade tre enlitersflaskor i baren. Tullen gjorde prov och det visade sig att en av dem inte finns att köpa i Sverige, så där kunde vi bevisa att den var importerad. Enligt alkohollagen måste man alltid köpa av detaljhandlare eller partihandlare, man får inte importera och man får heller inte hälla över från en flaska till en annan. Så han fick inte ens ha dem i baren, eftersom de inte finns att köpa i Sverige, säger Ingbritt Dahlquist, alkoholhandläggare vid Piteå kommun.

Efter inspektionen startade en utredning som visade att restaurangägaren även hade en skattedom och en misshandelsdom på sig. Enligt Ingbritt Dahlquist måste den som har ett tillstånd att servera alkohol både vara personligt och ekonomiskt lämplig, även fortlöpande efter det att man fått tillståndet.

– Vi tyckte enligt lagen att det här var såpass allsvarligt att vi föreslog att tillståndet skulle dras in, men sedan är det politikerna som fattar beslutet, säger Dahlquist som anser att det är viktigt att alkohollagen följs utifrån en konkurrenssituation.

– Har man fått flera erinringar eller varningar, men fortsätter att missköta sig kan man också förlora tillståndet, men det kan även återkallas direkt om det är såpass allvarligt, vilket vi tyckte i det här fallet.

Inget uppehållstillstånd

En av restaurangerna fick också en varning, dels eftersom man saknade en serveringsansvarig, dels för att det arbetade en person där som inte var anställd och som saknade uppehållstillstånd.

– All personal som jobbar hos en tillståndshavare ska vara anställd av tillståndshavaren, säger Ingbritt Dahlquist.

Miljö- och byggkontoret anmärkte också på bristfälliga rutiner och att kylen i degrummet borde rengöras. Räddningstjänsten hade några mindre anmärkningar och Skatteverket beslutade om en kontrollavgift på 2 000 kronor då mannen inte kunde identifiera sig.

Ytterligare två restauranger fick varsin erinran då de inte heller hade någon serveringsansvarig, även här hade miljö- och byggkontoret samt räddningstjänsten några mindre anmärkningar.

Samtliga påföljder har fattats beslut om av politikerna i Socialnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om