Ökning av råttsaneringar

Antalet saneringar av råttor i Norrbotten ökade med 8 procent mellan 2016 och 2017. Det visar statistik från Anticimex.

Råttor. Under 2017 gjordes 276 råttsaneringar i Norrbotten. (arkivbild)

Råttor. Under 2017 gjordes 276 råttsaneringar i Norrbotten. (arkivbild)

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

PITEÅ2018-02-15 10:03

I landet som helhet har saneringarna ökat med 9,8 procent under samma period.

– Råttor och människor trivs på samma platser och gillar samma sorts mat. Kommuner, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar behöver arbeta tillsammans och långsiktigt för att bekämpa råttor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

I Norrbotten genomförde Anticimex 276 saneringar av råttor under 2017, en ökning med 8 procent jämfört med 2016. I landet som helhet genomförde Anticimex 56 030 saneringar under 2017, vilket är en ökning med 9,8 procent. De senaste fem åren har antalet saneringar ökat med 48 procent i Sverige. År 2012 genomfördes 37 963 råttsaneringar i landet.

Under de senaste åren har reglerna för bekämpning av råttor gradvis förändrats. Det är inte längre tillåtet att permanent lägga ut kemiska bekämpningsmedel, det som ofta kallas råttgift. I stället behövs en kombination av åtgärder med exempelvis elektroniska och mekaniska fällor.

– Många förlitar sig fortfarande på enbart kemiska bekämpningsmedel för att bekämpa råttor. Det behövs ett förändrat synsätt och en kombination av olika metoder för att minska antalet råttor, säger Håkan Kjellberg.

Råttor orsakar allvarliga skador på hus och egendom och kan dessutom bära på bakterier och virus som gör människor sjuka. Den vanliga råttan, brunråttan (Rattusnorvegicus), blir 20–30 cm lång, utan svans. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år.

Så undviker du råttor

Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!