Ökning av övergivna bilar i Piteå

Övergivna bilar är fortsatt ett problem i Piteå. NVS upplever en ökning de senaste åren, med möjlig stabilisering på sistone.

Peter Holmström, vd för NVS i Piteå, ser en ökning av övergivna fordon i Piteå sedan 2015. Bilen på bilden är ett av de senaste fallen och har fått en röd lapp. Få ärenden leder dock till skrotning.

Peter Holmström, vd för NVS i Piteå, ser en ökning av övergivna fordon i Piteå sedan 2015. Bilen på bilden är ett av de senaste fallen och har fått en röd lapp. Få ärenden leder dock till skrotning.

Foto: Anders Sandlund

Piteå2021-03-26 07:00

PT har tidigare berättat om problemen med bilar som lämnats åt sitt öde och där i värsta fall kommunen får ansvara för skrotning.

Sedan den kommunanställde trafikvakten slutade ansvarar tjänstepersoner på Trafik och bygg för fordonsflytt.

– Vi skriver beslut på att fordonen uppfyller lagregler att kommunen har rätt att flytta fordonet. Det ska först ha blivit bötfällt tre gånger. Till sist får man en röd lapp och ett skriftligt beslut skickas hem till ägaren, säger Malin Vikström, trafikhandläggare vid Piteå kommun.

– Det är ju en kostnad för kommunen, men fordonsägaren ska betala. Går inte ägaren att få tag på eller hämtar ut den på BDR efter en tid görs ett övertagande av kommunen så att skrotning kan ske.

I samhällsbyggnadsnämndens senaste protokoll finns tre delegationsbeslut om övergivna bilar. Två har hunnit flyttas av ägarna enligt NVS som hanterar övergivna fordon fram till eventuellt beslut. Tolv ärenden påbörjade under hösten har lett till fordonsflytt. På återvinningsföretaget BDR, där kommunen ställer flyttade fordon i väntan på ägare, försäljning eller skrotning, finns just nu upp till sju fordon. Två kan ha hunnit till skroten.

Peter Holmström, vd för NVS, har bara statistik sedan NVS övertagande i november, men har en uppfattning om läget.

– Vi har haft en ganska stor ökning sedan 2015. Just nu känns det lite som om det har stabiliserats. Det dyker upp några ärenden per månad, men de flesta flyttas efter uppmaning i kombination med delgivning, säger han.

– Inte många handläggningar leder till skrotning i slutändan. Många fordon med gula lappar flyttas precis innan rödlappen kommer på.

Hos BDR görs bedömning om vidare försäljningsvärde, så att kommunen ska få in pengar.

– Efter tre månader går kommunen över som ägare. Vad jag vet har vi inte haft många ärenden där det varit värde kvar, säger Peter Holmström.

Sedan i november har 10–12 ärenden påbörjats. Fordonen har dock flyttats innan hämtning. Vissa gator och parkeringar har varit mer frekventa med övergivna bilar. Parkeringen vid bangården (före detta Gunnars kiosk) har varit en sådan plats. Vilka ägarna är varierar kraftigt, enligt Holmström.

– Det finns ingen röd tråd, om än många kanske lämnar fordon för att de inte har plats på sin gård. Min uppfattning är dock att "målvakterna" har minskat. Vi hade ganska mycket sådant tidigare, men inga fall i närtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!