Förra veckans chockvarsel, att en tredjedel eller 4 500 av totalt 13 500 anställda vid arbetsförmedlingen riskerar uppsägning, har skapat stor oro på kontoren i landet. Strikt matematiskt skulle det beröra 115 tjänster i länet, men det kan bli både fler – och färre.
– Ja, det är ju i slutänden en förhandlingsfråga, säger ST-fackets ordförande Mattias Lundgren, som dock konstaterar att det kommer att slå hårt mot kontoren, som de senaste åren redan genomgått tuffa nedskärningar på grund av omfördelning av resurser.
Det handlar bland annat om att arbetssökande utnyttjar internet både för jobbsökande och i sina kontakter med förmedlingens personal och inrättandet av kundtjänster som betjänar hela landet. Teknikomvandlingen innebär att bara i Boden och Luleå har antalet tjänster bantats från cirka 120 till 80 de senaste åren.
AF-chefen Daniel Nilsson konstaterar också att mycket är fortsatt oklart, inte minst hur arbetsförmedlingen ska arbeta i framtiden.– Vi vet inte hur vårt framtida uppdrag ska se ut, och därför kan vi inte heller planera något eftersom vi inte har några egentliga direktiv, säger han.
Men att kontor måste läggas ner är sannolikt. Hur de två kundtjänsterna i Arvidsjaur och Luleå, med totalt cirka 180 anställda, påverkas är också oklart. De hör administrativt till Stockholm och räknas därför som en egen krets.
De centrala förhandlingarna ska vara färdiga i månadsskiftet mars/april.