När man som vuxen vill ha svar på sitt covid-19-test, är det enklast att logga in på 1177 via mobilt bank-id. Även föräldrar till barn under 13 år som gjort testet loggar genom sitt förmyndarskap in på 1177 för att få svar.
Men om ett barn fyllt 13 år och inte har ett eget bank-id eller motsvarande blir det lite knepigare. Föräldrar kan då inte, trots att de är förmyndare, kolla barnets journal och därmed inte heller provsvaret. Sedan 2019 krävs sekretessprövning för att föräldrar ska kunna ha insyn i barnens journaler.
Christina Vikström, enhetschef på Piteå hälsocentral, berättar att de flesta unga har någon form av digital legitimation, annars kan man ringa.
– Vi har sagt att de får höra av sig via telefon, även om vi önskar att folk ska använda de hjälpmedel som finns, exempelvis 1177. Detta eftersom telefonrådgivningen är hårt belastad, särskilt måndagar då vi får över 200 samtal, säger hon.
Christina Vikström menar att det handlar om ett samhällsansvar att stanna hemma tills man får svar. De covidtester som görs på hälsocentralen utförs på barn mellan sex och tolv år, på de som inte vågar ta prov på sig själv och på prio ettorna som till stor del är hälso- och sjukvårdspersonal. Hon upplever att många ringer i onödan.
– När man tar covid-19-prov får man skriftlig information om provsvaret. Om man har lämnat ett positivt svar blir man kontaktad av Regionens smittspårningspersonal. De ringer inte upp om man är frisk.
Petter Tuorda, verksamhetschef på Cederkliniken, berättar att det inte är omöjligt för en förälder att ringa och få ett provsvar för sin 13-åring.
– Det är en individuell bedömning. Det är skillnad på om en 13-årings förälder vill veta ett provsvar på klamydia eller veta svar på ett covidtest där föräldern dessutom nästan alltid varit med när barnet lämnat covidprovet. Vi har inte upplevt några problem kring det här, säger han.
Om 13-åringen tagit prov på Cederkliniken, men är listad på en annan hälsocentral så ringer förstnämnda eller smittspårningen upp om provet var positivt. Några brev skickas inte ut i annat fall än om en positiv person inte går att nå på telefonen.
Petter Tuorda beskriver ett ökande tryck på provtagningen. Cederkliniken införde dubbel bemanning förra veckan.
När får man provsvar?
– Det kan ta upp till en vecka men det har tagit cirka två dagar den senaste tiden då lab har ökat kapaciteten.