Ett introduktionsår med stöd av en mentor är ett krav för att en nyutexaminerad lärare ska få sin lärarlegitimation. Legitimationen är vidare ett krav för att den nyutexaminerade läraren ska kunna få fast anställning och befogenhet att sätta betyg. Men många kommuner saknar ett tydligt regelverk för hur verksamheten ska fungera.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén riktar kritik mot regeringen och säger att ett icke fungerande introduktionsår är att underminera lärarlegitimationsreformen.
Inget fast reglemente
Lärarförbundet kräver att kommunerna tar sitt ansvar, men vill även att regeringen garanterar de nya lärarna introduktionsårsplatser.
Men det avfärdar utbildningsminister Jan Björklund (FP).
- Kommunerna har fått en kvarts miljard per år för att ta ansvar för introduktionsåret. Då förväntar jag mig att de fixar det. Men gör de inte det så är jag inte främmande för att staten tar över ansvaret och pengarna, säger han till TT.
I Piteå är det bara ett fåtal lärare som just nu gör ett introduktionsår med mentorsstöd. Det finns ännu inget fastslaget reglemente för hur det ska styras upp och i nuläget görs villkoren upp med den rektor som nyanställer.
Reda ut finansiering
Piteås skolchef Ingemar Jernelöv sitter med i en arbetsgrupp både på kommunnivå och på regional nivå. Det ska bland annat redas ut hur mentorernas arbete ska finansieras, den nyutexaminerade lärarens lön under introduktionsåret och hur lång väntetid det får vara för att få en plats.
- Förutsättningarna i Piteå är bättre än i många andra kommuner. Vi har en låg rekrytering av lärare och är därmed inte i akut behov av många introduktionsplatser. De lärare som finns har dessutom i hög grad bra utbildning och examen.