De två senaste åren har olika händelser inträffat i Piteå. Händelser som direkt eller indirekt skakat om det styrande socialdemokratiska partiet.
Sommaren 2012 avslöjades att den socialdemokratiska ungdomsföreningen på orten, SSU, lurat till sig flera hundra tusen kronor från kommunen.
Olika konsekvenser
I samband med förundersökningen kring detta delgavs Christer Lindström (S), ordförande i teknik- och servicenämnden, misstanke om brott.
Under hösten polisanmäldes fullmäktigeledamoten Mikael Åström (S) sedan Piteå-Tidningen avslöjat att han som chef för den lokala OK-föreningen, under flera års tid tillskansats sig varor och tjänster från sin arbetsplats, utan att betala.
Häromdagen briserade den senaste nyheten - socialnämndens vice ordförande, Tommy Caesar (S), åtalas för snatteri.
Tre separata händelser med tre olika politiska konsekvenser.
*Lindström arbetar vidare med sina politiska uppdrag, trots att brottsmisstanke väckts mot honom.
*Mikael Åström har lämnat sitt ledamotsuppdrag i fullmäktige och rollen som styrelseordförande i det kommunala bostadsbolaget Pitebo.
*Den politiska uppmaningen till Tommy Caesar är tydlig - ta timeout.
Skillnaden
– Om ett ärende leder till åtal har vi en tumregel att då kliver man åt sidan, tar en timeout helt enkelt, säger kommunalrådet Peter Roslund.
Han konstaterar samtidigt att sen återstår att avvakta vilket utfall som blir.
– Det vet vi ju ännu inte, men när åklagaren väljer att driva fallet vidare kommer det ju att prövas.
Däri, anser han, ligger också skillnaden mellan fallet Tomas Caesar och Christer Lindström.
– Visst, Christer Lindström är delgiven brottsmisstanke, men åklagaren har ännu inte tagit ställning till att besluta väcka åtal eller lägga ner. Vi vet alltså ännu inte om Christer Lindström kommer att åtalas över huvud taget, säger kommunalrådet.
I fallet Mikael Åström har denne själv fattat beslut att lämna uppdragen i kommunfullmäktige och ordförande i AB Pitebo.
Mörkt skynke
Peter Roslund, konstaterar att partiet är hårt prövat efter de händelser som redovisas ovan.
– Självklart känns det trist. Samtidigt är det ju individer som gör fel, inte partiet, men det slår förstås tillbaka, säger han.
Även om det också är individerna som får ta konsekvenserna av sitt handlande, brukar sakfrågan hänga med och lyftas fram, inte minst i valrörelsen.
– Så är det. Meningsmotståndare använder gärna dessa argument. Det är bara hoppas att väljarna ser till politiken, inte drar alla över en kam.
Peter Roslund återkommer till vikten av att förvalta det förtroende som väljarna ger.
– Det här är en förtroendebransch. Ingen är ofelbar, inte jag heller, men det ska ställas ett högre krav på oss som är förtroendevalda, säger han.
Roslund understryker att det i grund och botten ankommer på arbetarekommunens styrelse att bedöma när en förtroendevald ska ta timeout eller rent av lämna ett politiskt uppdrag.