En del flyktingar som kommer till Sverige är redan gravida och en del är i behov av preventivmedel. Många av länets mödravårdscentraler har med anledning av det märkt av ett ökat tryck, enligt Åke Berggren, mödrahälsovårdsöverläkare i Norrbotten.
– För vissa mödravårdscentraler är det en betydligt mer arbetskrävande situation. Älvsbyn och Boden har haft många flyktingar jämfört med andra, men nu när det kommer fler flyktingar är det också fler och fler mödravårdscentraler som påverkas, säger han.
Det är främst tolkbehovet som gör besöken mer tidskrävande.
– Det är framför allt bekymmersamt att många av de nyanlända inte pratar mer än sitt hemspråk och det innebär att vi är beroende av tolk för allting. Ett besök med tolk kan ta dubbelt så lång tid som när vi kan prata direkt med patienten, förklarar Åke Berggren.
Landstinget använder sig av telefontolktjänster.
Riktlinjer säkerställer
Patienter med behov av tolksamtal har blivit vanligare på mödravårdscentralerna och nya riktlinjer tas fram för att säkerställa vården.
– Det är en pågående process, jag har ett uppdrag som mödrahälsovårdsöverläkare där det ingår att se vart vi har behov av att förtydliga och sätta in kunskapsstöd. I höstas hade vi exempelvis en fortbildning riktad mot mödrahälsovården där vi bland annat tagit upp detta med möten över kulturgränser. Vi måste lära oss hur vi ska bemöta dessa kvinnor eftersom de kan ha ett annat synsätt på graviditeten och vi försöker identifiera hur vi kan bli bättre hela tiden, säger Åke Berggren.
En del i det är att se över när ultraljud ska göras eftersom det kan råda oklarheter kring en graviditetslängd. Kvinnan kanske inte har gjort något ultraljud i sitt hemland tidigare eller är själv osäker hur långt gången hon är. Många flyktingar får därför även besöka specialistmödravården och i vissa delar av världen är andra sjukdomar vanliga vilket blir ytterligare en del att hålla kolla på.
25 procent fler
Det ökade trycket på länets mödravårdscentraler beror också på de stora barnkullarna som föddes i början av 90-talet och som nu börjar föda barn själva.
– I gruppen med kvinnor i åldrarna 20-24 är det 25 procent fler än i gruppen 25-29. Det kan innebära att vi har 25 procent fler gravida de kommande åren och det är en betydligt större ökning och efterfrågan av förlossnings- och mödravård, säger Åke Berggren.