Ökat problem med fimpar på gatorna

Antalet fimpar på gator och torg har ökat sedan rökförbudet. "Problemet med fimpar har flyttats till allmän plats", säger Lars Englund, renhållningsarbetare.

En speciell griptång nyper tag i fimparna som blivit allt fler efter det utökade rökförbudet.

En speciell griptång nyper tag i fimparna som blivit allt fler efter det utökade rökförbudet.

Foto: Annika Lahti

Piteå2019-08-08 05:00

Den första juli trädde det utökade rökförbudet i kraft. Sedan detta datum är det förbjudet att röka på uteserveringar, men även entréer och utrymmen kopplade till kollektivtrafiken berörs. Rökningen måste ske ett par meter från platsen där det är förbjudet.

– Jag tycker kaféer och restauranger är bra på att sköta förbudet och hålla rent vid sina ställen, säger Lars Englund.

Men på gatorna har fimpantalet ökat.

– Trots att det finns askkoppar efter gågatan orkar en del rökare inte gå till den utan kastar på marken. Just efter gågatan är det svårt att komma åt fimpar som ligger i skarvarna mellan plattorna.

Englund är mycket irriterad och less på att rökare inte orkar gå några meter till en askkopp för att kasta fimpen.

Busstationen i Piteå är ett ställe där det för det mesta ligger gott om fimpar kastade.

– Det är förbjudet att röka här så det ska inte finnas en enda fimp. Här finns inga askkoppar men det ska ju inte behövas eftersom det är förbjudet att röka.

Han plockar snabbt upp fimp efter fimp med sin speciella griptång.

– Ja vi har fått mer att göra efter förbudet eftersom problemet är flyttat till allmän plats. Men jag har jobbat länge och min erfarenhet säger att det inte spelar någon roll om det finns fler askkoppar. Det ligger ändå fimpar efter gatan. Jag förstår inte hur rökarna tänker. En fimp är inget vanligt papper utan det är gift som förorenar marken och vårt vatten.

Cigaretter är det vanligaste skräpet i vår miljö. Ändå omfattas inte fimpar av nedskräpningslagen.

– Men det är nog på tal att ändra på det. I vissa andra länder är det dryga böter för att kasta fimpar, det borde vara det här också.

Än så länge finns askkopparna kvar på sopkorgarna efter gågatan. Men de kan försvinna redan nästa år.

– De ska ersättas med elva soptunnor av typen "big belly" som säger till när de är fulla. Det är mycket mer hygieniskt och miljön blir bättre i stan.

Om det blir några nya askkoppar är oklart.

– Det är ju förbjudet att röka utanför affärer. Jag tror inte nedskräpningen av fimpar minskar hur än många askkoppar vi har.

Även parkarbetarna har märkt av ett ökat antal fimpar.

– Vi krattar tre gånger i veckan bland parkbänkarna nedanför poppeln och utanför O´learys från maj till september och vi kan se en markant ökning av fimpar på backen, säger Renate Bogren, parkarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!