Ökat missbruk problem på Havsbadet

Missbruket ökar på flyktingboendet på Pite havsbad och polisen mäktar inte med problemet. Detta då man måste prioritera resurserna till centrala stan.

Knark. "Vi kan inte göra något åt problemet just nu" säger Bo Hedlund, kommunpolis som anser att det är en resursfråga.

Knark. "Vi kan inte göra något åt problemet just nu" säger Bo Hedlund, kommunpolis som anser att det är en resursfråga.

Foto: Sanna Eriksson

PITEÅ2017-11-26 19:00

Det handlar om Migrationsverkets asylboende på Havsbadet. Regelbundet hålls möten för att diskutera situationen på boendet, medverkar gör representanter från polisen, Migrationsverket, socialtjänsten, Svenska Kyrkan och sjukvården.

I minnesanteckningar från det senaste mötet konstateras att: ”Missbruket har ökat på Havsbadet och polisen mäktar inte med problemet. Polisen måste prioritera sina resurser till centrala Piteå eftersom det finns stora problem där”.

Enligt Bo Hedlund, kommunpolis som deltagit på mötet, är det väktarna som arbetar på boendet som uppgett att det förekommer droger där. Detta då man upplever att människor är ”påverkade” och att det ”röks någonting”. Hans bild är att det handlar om en mindre ökning.

– Ordningsvakterna signalerar att det finns där nu, detta i förhållande till att det nästan inte fanns någonting alls där året innan, säger Bo Hedlund som menar att det också kan handla om människor som är påverkade av mediciner som de fått utskrivna för att de inte mår bra.

– Men vi kan inte göra något åt problemet på Havsbadet just nu, detta för att vi måste vara inne i centrala stan och jobba emot ungdomar. Det är en prioriterad verksamhet hos oss, säger Bo Hedlund som menar att det handlar om resurser.

– Att vi ska jobba gentemot ungdomar finns i våra verksamhetsplaner. Sedan hjälper vi också till och täcker norra Lappland plus att vi ska utbilda oss i elpistol. Vi har bara har en begränsad arbetstid, säger Bo Hedlund.

Han konstaterar att polisen åker ut till boendet vid "missbruksbråk", men någon möjlighet att vara ute på Havsbadet enbart för att jobba mot själva missbruket har de inte.

– Vi är väldigt tacksamma för det jobb som väktarna gör där ute.

Men vad ska ni göra åt detta framåt?

– Vi har våra ordningsvakter och vi har våra möten där vi försöker hålla reda på hur det ser ut. När vi väl kan jobba mot missbruket där ute så kanske de vet vilka personer vi ska jobba emot och hur vi ska titta på det mer specifikt, säger Bo Hedlund.

Han anser dock att en försvårande omständighet är att människor kommer och går på boendet.

Att allt fler ensamkommande flyktingungdomar placerats på boendet, tror han kan vara en orsak till att missbruket ökat.

Men de ensamkommande som placeras ute på havsbadet är också ”unga” människor?

– Ja, absolut, men vi jobbar mot ungdomar från 14 till 15 år ungefär och uppåt, detta tillsammans med skolan och socialtjänsten. De som placeras ute på Havsbadet har i alla fall passerat 18 år, säger Bo Hedlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!