Bilderna på treårige Aylan Kurdi som låg drunknad på en turkisk strand fick stort genomslag och det är många människor som på olika sätt engagerat sig i den flyktingkatastrof som pågår. Ett sätt att engagera sig i all enkelhet kan vara att anmäla sig som flyktingvän.
– Det som hänt den senaste tiden har fått genomslag. På tio dagar har vi fått in ett 25-tal nya intresseanmälningar, säger Keflemariam Ghebru.
LÄS OCKSÅ: "Kommunen söker fler flyktingvänner"
En av dem som tidigare har anmält sig är den kände underhållaren Ronny Eriksson. Han tyckte att det kändes spännande att träffa någon från en annan kultur och så blev det också.
– Vi har träffats några gånger. Fikat och pratat. Det har varit kul och lärorikt. Jag uppmanar fler Pitebor att ta chansen, säger Ronny Eriksson.
Alla åldrar
Att bli flyktingvän är ett frivilligt uppdrag och det utgår ingen ersättning. Det enda krav som finns är att man visar ett utdrag ur polisens belastningsregister.
– Vi måste vara säkra så att det inte uppstår problem.
Vilka är det som anmäler sig som flyktingvän?
– Det är alla åldrar. Vi har en 17-åring och pensionärer, ensamstående och barnfamiljer. Vi träffar de som anmäler sig och informerar om vad som förväntas. Kollar intressen och så där för att på bästa sätt matcha vännen med flyktingen, säger Keflemariam Ghebru.
Inga konstigheter
Ett exempel är en grupp tjejer som anmält sitt intresse av att bli vänner med flyktingtjejer i lämplig ålder. Barnfamiljer vill gärna träffa andra barnfamiljer och så vidare.
Tove Berglund jobbar som integrationsassistent på Flyktingmottagningen. Hon pekar på vikten av att vara just vän.
– Gå på stan, fika, bjuda hem varandra, kanske göra någon aktivitet. Det behöver inte vara så komplicerat.
Nej, inga konstigheter, men ibland kanske det inte riktigt stämmer mellan flyktingen och flyktingvännen.
– Vi håller kontakt och ringer efter ett tag för att höra hur det går. Om det inte stämmer så är det inte svårare än att man byter, säger Tove Berglund.
Alla vill ha vän
Om flyktingen behöver hjälp med olika saker så är det inget hinder att hjälpa, men det är normalt Flyktingmottagningen som sköter alla myndighetskontakter.
Hur är intresset från flyktingarnas sida?
– Det är stort. Ryktet sprider sig och jag kan nog säga att alla vill ha en flyktingvän, säger Keflemariam Ghebru.
Som sagt, som flyktingvän räcker de små enkla handlingarna långt och förutsättningarna för umgänget gör man upp tillsammans. Eller som flyktingvännen Carl-Johan skriver:
"Det bästa är att få lära känna en ny människa och du behöver inte bete dig på något annorlunda sätt. Krångla inte till det, var dig själv och kör".