Ökat behov av ledningsbyte

Det kommunala dricksvattennätet springer läck ett 40-tal gånger per år. Ledningarna av gjutjärn och PVC-plast åldras och behovet av att byta ut dem ökar för varje år.

VA-chefen Fredrik Bellander ser ett behov av att öka utbytet av ledningsnätet. (Arkivbild)

VA-chefen Fredrik Bellander ser ett behov av att öka utbytet av ledningsnätet. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2016-01-11 22:14

Under jul- och nyårshelgen inträffade vattenläckor i Roknäs, Rosvik och centrala Piteå. Flest hushåll drabbades när huvudvattenledningen efter Sundsgatan brast och orsakade en timslång vattenbrist i stora delar av kommunen på annandag jul.

– Vid Sundsgatan var det en längsgående spricka på en av PVC-ledningarna från 1970-talet. I Roknäs var det en gjutjärnsledning som hade fått en tvärgående spricka, säger Fredrik Bellander, vatten- och avloppschef på Piteå renhållning och vatten, Pireva.

Flest vattenläckage inträffar på vintern och även om ledningarna ligger på frysfritt djup kan kylan orsaka problem.

– Vattnet och ledningarna blir kallare och temperaturförändringarna kan ge påverkan på materialet. Om ledningen ligger lite grundare kan också tjälen orsaka rörelser i marken, säger Fredrik Bellander.

40 läckor per år

Men oavsett kylan är en stor del av Piteå kommuns dricksvattenledningar så gamla att rören riskerar att gå av. I dag inträffar läckor drygt 40 gånger per år och behovet av att byta ut ledningarna ökar för varje år.

– De äldsta ledningarna blir äldre och äldre och vi kommer att ha ett behov av att öka förnyelsetakten framöver, säger Fredrik Bellander.

Men även om ledningarna åldras har Pireva haft en generellt minskande trend på läckor sedan år 2000.

– Jag kan inte garantera att antalet läckor inte kommer att öka igen, men vi försöker hålla jämna steg med förnyelseplanen.

Äldre gjutjärnsrör från 50- och 60-talet utgör en riskfaktor, men även en del plaströr av äldre PVC-plast börjar ha gjort sitt.

– I dag lägger vi ned en plastledning av polyeten. Där har vi än så länge inte sett några problem, säger Bellander.

En avvägning

Eftersom driften av VA-nätet är avgiftsfinansierad leder stora investeringar till högre taxor. Därför är det en avvägning hur mycket av ledningsnätet som ska bytas ut varje år.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att byta för mycket i förtid. Enligt bedömningarna vi gör idag ligger vi på en korrekt nivå med förnyelsearbetet.

För att minska kostnaderna brukar Pireva försöka byta ledningsnätet i samband med att teknik- och gatukontoret rustar upp någon väg.

– Men bara om vi vet att vi har ett behov. Vi kan inte byta ut ledningarna i alla gator kommunen rustar upp, säger Bellander.

Under måndagseftermiddagen meddelade Pireva att det troligtvis uppstått ett nytt vattenläckage i ledningarna i Roknäs/Stockbäcken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!