Ökade kostnader retar Villaägarna

Piteå kommuns beslut att dra in kommunalt vatten och avlopp i Hemlunda retar Villaägareföreningen i Piteå och den är också kritisk till de avgifter som tas ut i samband med nybyggnation.

Börje Sundqvist, Stig Söderberg, Margaretha Hultberg och Klas Muchow presenterade Villaägarna på Byxtorget.

Börje Sundqvist, Stig Söderberg, Margaretha Hultberg och Klas Muchow presenterade Villaägarna på Byxtorget.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2015-09-05 16:02

Lördag fanns Villaägareföreningen i Piteå på Byxtorget för att informera om vad föreningen gör för sina 2000 medlemmar.

Villaägarna centralt driver frågor som att minska på beskattningen av hus i samband med försäljning, och det sticker också i ögonen att kostnaderna för lagfarter är för höga.

Det finns också lokala frågor som gatukostnader och grannsamverkan som går ut på att förebygga brott i bostadsområden.

Ordföranden Klas Muchow och sekreteraren Stig Söderberg pekar på orimligheten att villaägare får betala dubbelt om det byggs ett nytt hus i ett område.

Dubbel avgift

– Först har man betalat kostnaden för att dra in vatten och avlopp till sina egna hus, sedan ska de fastighetsägarna betala även för dragningen om det kommer ett nytt hus, alltså dubbelt, säger Klas Muchow.

Han och vice ordföranden Börje Sundqvist är också upprörda över att husägare i Hemlunda tvångsanslutits till det kommunala vatten och avloppsnätet.

– Det finns folk som har sålt och lämnat. Det är inte rimligt att en som har sommarstuga kanske värd 50 000 ska betala 200 000 för indragningen, säger Börje Sundqvist.

Vid Villaägarna fanns också Berndt Essebro och Catrin Fahlman från Pite Energi för att tala sig varma för solel.

– Vi började att sälja system vid Nolia förra året men vi tycker inte att det har kommit igång som vi velat, säger Berndt Essebro.

Det är dyrt med solel.

– En sex kilowatt-anläggning kostar upp emot 120 000 kronor. Med en produktion på 5 400 Kwh per år får man räkna med en avskrivningstid på 12-15 år, säger Essebro, som dock pekar på att det finns skäl att investera.

– Prisnivån har börjat plana ut, och en viktig anledning för solel är miljöaspekten, säger Pite Energis säljare.

Utmärkta tunnor

Niklas Johansson från kommunala Pireva kom för att informera om systemet med att märka alla soptunnor i Piteå kommun.

– Det finns 11 500 villor i Piteå. Hittills har vi märkt 5 500 tunnor. Arbetet blir klart nästa år, säger han.

Märkningen ingår i ett system där förarna i bilen har en skärm som visar förarens sophämtningsrunda och där alla fastigheter är rödmärkta.

– Efterhand som tömningen sker släcks den röda lampan och ersätts med en grön. Vi kan följa bilen och upptäcka om det missats i soptömningen. Detta kallas för ruttoptimering, men det går inte ut på att varken kolla vikten eller innehållet i tunnan, säger Niklas Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!