Ökad säkerhet kring läkemedel med digitala skåp

Säkerheten kring läkemedel behöver öka i hemsjukvården och just nu provas digitala läkemedelsskåp hos utvalda brukare. "Det här är framtiden", säger Sara Hedkvist, enhetschef i hemsjukvården.

Angelica Åström är enhetschef i den hemtjänstgrupp där de digitala skåpen just nu sätts på prov. "Det blir en säkerhet för personalen att veta att brukaren får rätt dos", säger hon och får medhåll av Sara Hedkvist, enhetschef i hemsjukvården, som säger att även spårbarheten ökar i och med den digitala nyckeln.

Angelica Åström är enhetschef i den hemtjänstgrupp där de digitala skåpen just nu sätts på prov. "Det blir en säkerhet för personalen att veta att brukaren får rätt dos", säger hon och får medhåll av Sara Hedkvist, enhetschef i hemsjukvården, som säger att även spårbarheten ökar i och med den digitala nyckeln.

Foto: Carolina Bengtsson

Piteå2024-04-02 05:20

Nyheten i korthet

  • Digitala läkemedelsskåp testas nu inom hemsjukvården för att öka säkerheten och minska risken för feldosering av mediciner.
  • Varje skåp kostar 2 500 kronor, vilket kan vara en utmaning med tanke på eventuella sparkrav, men Sara Hedkvist, enhetschef i hemsjukvården, menar att det är en nödvändig investering för framtiden.
  • Skåpen är en utbyggnad av den digitala nyckel som redan används av hemtjänstgrupper i Piteå kommun, vilket ger möjlighet att spåra vilken personal som har varit hemma hos patienten.

Hemsjukvården vill att fler brukare ska ha digitala läkemedelsskåp för att minska risken för feldosering. I dagsläget finns sex digitala läkemedelsskåp inom hemsjukvården, varav fem av dessa är utplacerade hos brukare.

– Det är något som vi verkligen velat ha länge, men det är mycket pengar. I hemsjukvården har vi 450 patienter och vi har läkemedelsansvar för cirka 380. Vi vill ha dessa skåp till alla, säger Sara Hedkvist, enhetschef och ansvarig för distriktsjuksköterskorna i hemsjukvården.

undefined
I medicinskåpet finns det möjlighet att ha ett mindre skåp där exempelvis insulin kan förvaras. "Då är det bara de som har delegation för insulin som kommer in i det lilla skåpet med sin nyckel. På så vis bygger vi säkerhet", säger Sara Hedkvist.
undefined
De digitala medicinskåpen låses upp med den digitala nyckeln av personal som har behörighet att öppna skåpet. En delegation för att få ge medicin sträcker sig över ett år. Förnyar man inte delegationen kan man inte heller ta sig in i skåpet.

Syftet med skåpen är att skapa trygghet bland personal, patienter och anhöriga. Angelica Åström är enhetschef i den hemtjänstgrupp där skåpen just nu testas.

– Det har bara varit positiva tongångar och det är många som känner att det här borde ha kommit för länge sedan, säger hon.

Skåpen är en utbyggnad av den digitala nyckel som redan används av hemtjänstgrupper i Piteå kommun. Nyckeln är personlig för varje anställd och aktiveras vid arbetspassen för att ge tillträde till de brukare som har behov av att vårdpersonal kan öppna dörren. Vid varje dörrupplåsning förs logg över vilken personal som varit hemma hos brukaren.

– Man lägger in olika behörigheter utifrån var man arbetar och vilka uppgifter man har. All personal som jobbar hemma hos brukare har inte delegation att ge läkemedel, så det är bara vissa personer som kommer in i skåpet. Nyckeln är giltig så länge delegationen är giltig, säger Sara Hedkvist.

undefined
Förra året äskade Sara Hedkvist pengar hos socialnämnden för digitala medicinskåpen men fick avslag. I stället kunde hon använda en mindre summa som fanns kvar i budgeten inför årsskiftet.

När hemsjukvården tar över ansvaret för medicinering från Regionen är de skyldiga att se till att läkemedel är inlåsta. I dag är det svårt att hitta säkra alternativ där det inte finns risk för att patienten eller obehöriga kommer åt medicin.

– Alternativen som finns i dag är att köpa kassaskåp eller förbandslådor och sätta dit ett hänglås med kod. Men de går att bryta eller lirka upp och vi har sett att det skett intrång hos brukare, säger Sara Hedkvist.

undefined
Angelica Åström, enhetschef hemtjänsten, ser stor vinst i att personalen kan känna sig tryggare. Bland annat finns det även plats för att låsa in läkemedelslistan. "Nu kan brukaren vara där och stryka och så blir det oklarheter. Man får en bättre och säkrare struktur."

Varje skåp kostar 2 500 kronor med en extra kostnad om man väljer till ett litet skåp för exempelvis insulinförvaring. Totalt sett är det en stor kostnad och med ett eventuellt sparkrav kan finansiering bli svår. Inköpet av de sex befintliga skåpen kom plötsligt när det vid årsskiftet 2023/2024 fanns pengar över som behövde nyttjas för att inte brinna inne.

– Det här är framtiden för att det ska bli säkrare för patienten och för att det blir tryggt för personalen, säger Sara Hedkvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!