Under lördagen infaller brandvarnarens dag. Det innebär bland annat att under helgen kommer brandmännen Joakim Frederiksen och Ola Gardmo att parkera en brandbil på Rådhustorget. Där delar de ut klistermärken och adventskalendrar.
– Barn tycker att det är roligt att få sitta i bilen, säger Ola Gardmo.
Räddningschef Torbjörn Johansson säger att nu när julmånaden infinner sig är det viktigt att se över brandskyddet i bostäderna. Folksam uppger att i 40 procent av alla dödsbränder har det saknats brandvarnare.
– Vi rekommenderar att varje hushåll ska ha brandvarnare. En för varje 60 kvadratmeter bostadsyta, och en i varje sovrum. Det är speciellt viktigt om man har barn hemma, säger Johansson.
Han betonar vikten av att utrusta sig med en sex kilos pulversläckare och en brandfilt.
De produkterna säljs bland annat av Stora Coop i Piteå. Säljaren Karin Sandlund märker tydligt att det säljs fler brandvarnare i takt med att ljusen tänds.
– Vi säljer alltid bra av brandvarnarna, men det ökar under december. Brandfilten är också bra att ha hemma men vi säljer inte lika mycket av pulversläckarna, säger hon.
Torbjörn Johansson säger att trots att december är en riskmånad så har de senaste årens informationskampanjer kring brandskydd gett resultat.
– De har haft effekt. Förr i tiden var det mer vanligt med julbränder. Men det sker säkert incidenter i hemmen som vi aldrig får veta, säger han.
Till bilden av den ökade risken för bränder hör att var fjärde norrbottning glömmer att släcka levande ljus eller lämnar spisplattorna på när man lämnar hemmet. Det framgår av en nationell undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av säkerhetsföretaget Verisure.
– De flesta känner nog till riskerna med levande ljus och att man måste vara försiktig med ljusstakar med mossa samt släcka ljusen när man lämnar rummet. Men den senaste forskningen visar att spisar är ett ännu större problem. Så det finns all anledning att tänka på detta under julstöket, säger Thomas Gell, kanslichef på styrelsen för svensk brandforskning.
Inför brandvarnarens dag tar han upp att det finns stora brister bland svenskarnas säkerhetsrutiner. Köket är den vanligaste platsen för bränder. 20 procent av unga vuxna (18-29 år) uppger att de någon gång glömt att stänga av spisplattan. Det kan jämföras med åtta procent bland 64–74- åringarna och 15 procent bland invånarna i Norrbotten.