Ökad press för lärarna

Obehöriga vikarier oroar lärarfacken. Pressen ökar när det börjar märkas i verksamheten. Inte minst när det gäller att hantera elevernas och föräldrarnas oro.

Oroad. Irja Wallmark, lärare på Christinaskolan och fackligt aktiv för Lärarnas riksförbund, är oroad över bristen på behöriga lärare i landet. Hon tror att Piteå i högre grad måste konkurrera med löner och bra arbetsförhållanden.

Oroad. Irja Wallmark, lärare på Christinaskolan och fackligt aktiv för Lärarnas riksförbund, är oroad över bristen på behöriga lärare i landet. Hon tror att Piteå i högre grad måste konkurrera med löner och bra arbetsförhållanden.

Foto: Torbjörn Carlsson

Piteå2017-11-05 19:00

PT har nyligen (171028) skrivit om elever som slog larm om outbildade lärarvikarier i vissa ämnen på bland annat Strömbackaskolan och Christinaskolan. I ett mejl till PT skriver Irja Wallmark, lärare i franska på Christinaskolan och fackligt aktiv för Lärarnas riksförbund både på skolan och i kommunen, att ”Bristen på vikarier och behöriga lärare påverkar förstås våra medlemmar ute på skolorna genom att de i högre grad än förut förväntas täcka upp för varandra och bistå obehöriga lärare vid betygssättning med mera”.

Hur allvarligt är läget i Piteå?

– Piteå har varit relativt förskonade, men i höst har det blivit tydligare. Vi är sårbara inom vissa ämnesområden, särskilt matte och NO-ämnena, säger Irja Wallmark.

Alla tillsvidareanställda lärare är legitimerade, men om det inte finns tillgång till behöriga lärare så blir det i vissa fall svårt att lösa. En utväg är förstås att ta in vikarier som inte är behöriga. Något som skett i höst och gett upphov till oro bland elever och lärare.

– Då måste vi som är legitimerade stötta och det ökar pressen. Inte minst när det gäller att hantera oron hos elever och lärare som inte känner att de får rätt nivå i undervisningen. Att ha vikarier två veckor åt gången blir hackigt och i vissa fall har det varit så hela hösten. Det är ingen bra situation med tanke på att betyg ska sättas till jul, säger Irja Wallmark.

Precis som alla andra är lärare sjuka eller lediga ibland. På många skolor i Piteå löser man det problemet med husvikarier. De går in enstaka lektioner, ibland i ämnen som de inte behärskar.

– Det ser jag inte som något problem. Det är värre om vikarier utan behörig kunskap går in under längre tid.

Det här är ju ett riksproblem, finns det någon lösning?

– I ett större perspektiv vill vi ha mer statlig styrning av skolan. Små kommuner har svårt att konkurrera med exempelvis Stockholm när det gäller lönen. Vi måste också få fler att vilja bli lärare.

Och lokalt?

– Lönen är viktig, men också arbetsförhållandena. För en kommun som Piteå kan det vara morötter för att rekrytera behöriga lärare, men också för att behålla de lärare som finns.

Hur är Piteå kommun som arbetsgivare?

– Vi har nyligen skrivit brev till förvaltning och nämnd och de flesta förstår allvaret. Det är viktigt att vi har samsyn och jobbar tillsammans. Det är stor risk att det blir värre och då gäller det att vi vänder på alla stenar för att möta det, säger Irja Wallmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!