Ökad oro för trafiksäkerheten vid skolorna

Hälften av grundskolerektorerna i Norrbotten anser att trafiksäkerheten utanför deras skola är ett problem. Det visar en ny undersökning inför skolstarten.

Många barn måste också korsa den här korsningen för att ta sig till Norrmalmskolan. Här är det rejält trafikerat.

Många barn måste också korsa den här korsningen för att ta sig till Norrmalmskolan. Här är det rejält trafikerat.

Foto: Laila Bäckström

PITEÅ2018-08-19 18:51

I veckan är sommarlovet slut och hundratusentals barn och ungdomar går tillbaka till skolbänken. I tolv år har försäkringsbolaget If undersökt rektorers uppfattningar kring trafiksäkerheten runt Sveriges grundskolor. Och utvecklingen går åt fel håll. Årets undersökning visar att fler rektorer än något tidigare år uttrycker sin oro över trafiksituationen. Det blir allt mer biltrafik och föräldrar håller för höga hastigheter utanför skolorna.

Det största hotet mot barnens säkerhet är föräldrar som lämnar och hämtar med bil.

– Vissa föräldrar kommer alltid ha ett behov av att skjutsa sina barn med bil, men det måste göras insiktsfullt och med hänsyn. Ett gemensamt ansvarstagande är en förutsättning för att vända trenden och förbättra trafiksituationen runt Sveriges skolor. Där kan och måste både kommuner, skolpersonal, elever och föräldrar bidra, säger Caroline Starck informationschef på If.

Eva Lundmark, rektor på Norrmalmskolan i Piteå, konstaterar att skolan ligger mitt i stan, omgiven av vägar och det blir mycket biltrafik.

– Sedan är det en stor skola med mycket barn. Man skulle önska att det var mer gång- och cykelvägar, säger hon till PT.

Är det många föräldrar som skjutsar och hämtar sina barn?

– Ja, speciellt de mindre barnen, säger Eva Lundmark som menar att man lätt hamnar i en ond cirkel.

– Desto fler föräldrar som kör sina barn till skolan, desto osäkrare blir skolvägen och då vill man köra sina barn för att de ska få en säker skolväg. Skulle fler barn istället gå själv till skolan, desto lugnare skulle trafikmiljön bli. Men sedan är det förstås inte bara föräldrar som passerar vår skola.

Hon berättar att de brukar uppmuntra föräldrarna att inte köra hela vägen fram med sina barn till skolan, utan kanske lämna av dem på näst sista kvarteret.

– Men har man mindre barn, då vill man förstås följa dem hela vägen in på skolan.

Annika Forsberg, rektor på Norrbyskolan i Hortlax, där det också går barn från förskoleklass och upp till sexan, konstaterar att mycket gjordes i fjol för att förbättra trafiksäkerheten nära skolan. Hortlaxvägen har bland annat byggts om med övergångsställen och farthinder, bilisterna kan inte heller längre runda intilliggande högstadieskolan Hortlaxskolan för att lämna av barnen. Runt Norrbyskolan har också byggts ett staket för att cyklister inte ska kunna cykla över skolgården.

– Så jag tänker att det ändå är bättre i år med trafiksäkerheten, säger hon.

Problem kvarstår dock – det handlar om ungdomar på moped som kör i hög fart mot Hortlaxskolan. Längre bort efter Hortlaxsvägen måste också barn ta sig över där det inte är så trafiksäkert. Ett annat stort bekymmer är vägen som går intill Hortlaxskolans matsal och upp till sim- och sporthallen där även de yngre eleverna rör sig.

– Bilisterna håller en väldigt hög hastighet där, vi tittar på vad man kan göra.

Carina Burman, rektor på Backeskolan och Långskataskolan i Piteå, tycker att trafiksituationen blivit bättre, framför allt sedan man sett till att mattransporterna inte kommer då eleverna har rast.

– Det är ingen större oro, samtidigt finns den alltid där, men vi har inte haft någon allvarlig incident ännu. Sedan blir det också en risk när vintern kommer med snömängder och snöhögar i korsningarna.

Hon konstaterar dock att ett bekymmer är när föräldrar hämtar och lämnar sina barn med bil.

– Men när elever går eller cyklar själva hemifrån till skolan är det också en farlig trafiksituation oavsett, med de vägar de ska korsa.

Skoltrafikundersökningen

Cirka 60 procent av rektorerna i landet anser att trafiksäkerheten utanför deras skola är ett problem. Detta till skillnad från 55 procent förra året.

På länsnivå anser en tredjedel av rektorerna att det är mer trafik runt deras skolor än för tre år sedan.

Hälften av dem anser att trafiksäkerheten utanför deras skola är ett problem.

Knappt en tredjedel av rektorerna uppger att en trafikincident eller olycka inträffat under deras tid på skolan.

Över hälften av dem är oroade för att en allvarlig trafikolycka ska inträffa utanför deras skola

Över tusen grundskolerektorer har deltagit i If:s årliga undersökningen, varav 36 i Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!