Cyberattacker mot vindkraftsbolag efter rysk invasion

Flera cyberattacker riktade mot europeiska vindkraftsbolag sprider en oro för att rysksympatiserande hackargrupper försöker skapa oreda i branschen. "Med vårt upplägg känner vi oss tillräckligt skyddade", säger Janis Hoberg, Luxcara.

Vindkraften spås ha blivit en större måltavla för rysksympatiserande hackergrupper efter kriget i Ukraina. Anledningen till cyberattacker mot branschen är att vindkraften minskar beroendet av rysk olja och gas. (Arkivbild)

Vindkraften spås ha blivit en större måltavla för rysksympatiserande hackergrupper efter kriget i Ukraina. Anledningen till cyberattacker mot branschen är att vindkraften minskar beroendet av rysk olja och gas. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2022-05-11 19:00

Sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari har tre europeiska vindkraftsbolag utsatts för cyberattacker, enligt Dagens Industri. Samtliga tre attacker har riktats mot bolag i Tyskland. Enligt tidningen uppger en talesperson för branschorganisationen Wind Europe att tidpunkterna tyder på en koppling till kriget.

Tyska Luxcara, som just nu bygger cirka 140 vindkraftverk i Markbygdens tredje etapp via bolaget Önusberget vind AB, har hittills klarat sig från cyberattacker.

– Önusberget vind är skyddat mot cyberattacker via förbättrad turbinsäkerhetsteknik med brandväggar och liknande, samt med en dedikerad cyberförsäkring som täcker intäktsförluster på grund av cyberavbrott. Detta skydd fanns redan före kriget i Ukraina, säger Janis Hoberg, investment manager på Luxcara.

undefined
Janis Hoberg, investment manager på Luxcara, är trygg med bolagets säkerhetsupplägg. (Arkivbild)

Oron för att rysksympatiserande hackargrupper ska rikta in sig på vindkraftsbolag har att göra med att sektorn väntas tjäna på politikers försök att minska beroendet av rysk olja och gas. Janis Hoberg vill inte kommentera världsläget ytterligare.

– Som rådgivare för Önusberget vind är vi inte i en position att kommentera geopolitik, men med vårt upplägg känner vi oss tillräckligt skyddade, säger han.

Tyskbaserade Enercon, som också är verksamma i Markbygden, blev indirekt påverkade av en av cyberattackerna. Attacken ska ha skett i samband med att Ryssland invaderade Ukraina och riktades mot ett satellitföretag – vilket ledde till att fjärrstyrningen av 5 800 vindturbiner låg nere. Huruvida vindkraftverken i Markbygden påverkades är oklart.

– Vi kan inte ge ut något information om specifika vindkraftsparker. Enercon var inte målet för cyberattacken, utan satellitleverantören som sköter fjärrkommunikationen av turbinerna. Det fanns ingen risk för turbinerna vid något tillfälle, säger Enercons Sverigechef Pamela Lundin.

undefined
"Det fanns ingen risk för turbinerna vid något tillfälle", säger Enercons Sverigechef Pamela Lundin angående cyberattacken som indirekt påverkade bolaget. (Arkivbild)

På grund av det ökade intresset för frågan har Enercon samlat information på sin webbplats. Där meddelar man bland annat att över 95 procent av fjärrkommunikationen som slogs ut är återställd.

Attacken mot satellitleverantören utreds enligt Enercon av tyska BSI, en myndighet för informationssäkerhet.

– Jag har tyvärr ingen annan information än denna, säger Pamela Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!