Ökad kunskap om HBTQ

Närmare 300 deltagare från Norr- och Västerbotten samlades på Pite havsbad för att utveckla sin kompetens inom HBTQ. Två centrala begrepp för dagen var mångfald och likabehandling.

Jan-Olov Madeleine Ågren, Rättighetscentrum i Norrbotten, vill skapa en medvetenhet om fördomar.

Jan-Olov Madeleine Ågren, Rättighetscentrum i Norrbotten, vill skapa en medvetenhet om fördomar.

Foto: Frida Heikki

PITEÅ2015-11-03 12:31

Med vid kompetensutvecklingsdagen fanns bland annat chefer, lärare och undersköterskor från Piteå, Skellefteå, Malå och Norsjö.

– HBTQ är ett viktigt område för alla oss som jobbar inom det offentliga. Det blir allt vanligare och allt synligare, därför är det viktigt att vår personal får utbildning i frågan, säger Ewa Degerman, personalchef, Piteå kommun.

Hon menar att kompetensutvecklingsdagen är ett tillfälle för deltagarna att fundera över fördomar och tankar.

– Eller fundera över det man inte tänker på. Som medborgare hamnar man nästan automatiskt i ett underläge i mötet med en myndighetsutövare, därför är det oerhört viktigt att personalen vet hur den ska bemöta människor i olika lägen, säger Ewa Degerman.

Skapa medvetenhet

Föreläsarna för dagen är Jan-Olov Madeleine Ågren från Rättighetscentrum Norrbotten och Anna Fock, utbildare vid RFSL.

– Vårt mål i dag är att sätta igång och ifrågasätta deras tankar. Sen är givetvis det stora syftet med dagen att inspirera och motivera deltagarna till ett fortsatt mångfaldsarbete inom deras verksamheter, säger Jan-Olov Madeleine Ågren.

Under dagen varvas föreläsningar med gruppdiskussioner.

– Vi människor har en tendens att bedöma andra utifrån det lilla vi ser av dem och i värsta fall kan det leda till att vi inte ens intresserar oss för att ta reda på mer om människan framför oss, säger Jan-Olov Madeleine Ågren.

Han menar att människors klassifikationsiver kan vara ett problem. Därför är det viktigt att diskutera och skapa en medvetenhet kring fördomar.

Osynliga normer

Att skapa medvetenhet är också målet för Anna Fock, som går in mer konkret på HBTQ-frågor.

– Jag vill att människor ska gå härifrån i dag och tänka på att det finns vissa normer. Och att när de följer normerna så ger det dem vissa fördelar, säger Anna Fock.

Samtidigt menar hon att det kan innebära nackdelar för människor som inte följer normerna.

– Normer är osynliga så länge man följer dem, men man kan lära sig om vilka förutsättningar olika människor har, säger Anna Fock.

Hon menar att myndighetspersoner måste känna till att de bär ansvaret för att deras möten med människor ska kännas behagliga.

– Och har man inte den kunskapen så är det viktigt att man förklarar det. Att man förstår att personen kanske bär med sig saker som man själv inte har kunskap om, men att man också är medveten om att man själv är ansvarig för att mötet ska bli bra, säger Anna Fock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!