Ökad belastning oroar fackförbund

Vårdförbundet är oroliga för att stängningen av Furunäsets hälsocentral kommer att anstränga situationen på de kvarvarande hälsocentralerna.

PITEÅ2016-10-13 19:00

I måndags mötte Vårdförbundet sina medlemmar vid Furunäsets hälsocentral. Ingen av distriktssköterskorna, sjuksköterskorna eller barnmorskorna har blivit arbetslösa efter stängningen.

– De här personerna har fått nya jobb på de andra hälsocentralerna. Även om Furunäsets hälsocentral försvinner så måste patienterna behandlas någon annanstans, säger Erica Ohlsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet Norrbotten.

Hur tycker ni att nedläggningen har gått till?

– Det politiska beslutet kan inte vi ta någon ställning till. Däremot tycker vi att det har gått lite väl snabbt och att vi inte fått vara med och påverka som vi hade önskat. Sedan har våra medlemmar fått bemöta patienternas frustration. Det är också en tuff situation.

Den 28 september beslutade landstingsstyrelsen att avveckla hälsocentralen som sedan tidigare varit stängd på grund av läkarbrist.

– Det är ingen som har velat det här. Furunäset har haft en bra verksamhet och personalen har trivts att jobba tillsammans. Vi som organisation anser också att vården ska finnas nära patienten och det är ett stort område i Piteå som nu blir utan hälsocentral.

Är ni oroliga för att det här kommer att anstränga situationen på de andra hälsocentralerna?

– Ja, det är vi och därför kommer vi att ha medlemsmöten och uppföljningar för att se hur det slår mot de andra verksamheterna. För vi vet att lokalmässigt är till exempel Piteå hälsocentral alldeles för trångbodda redan i dag, säger Erica Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om