Furunäsets nedläggning träder i kraft från årsskiftet, men redan nu möts besökarna av en låst dörr. Mottagningen är begränsad och ljusbehandling och fysioterapi är den enda verksamhet som fortfarande pågår i lokalerna.
Sedan augusti har 1600 patienter på Furunäsets hälsocentral valt att lista om sig till några av de fyra kvarvarande hälsocentralerna i Piteå. Fortfarande är det oklart var de resterande 4 641 patienterna ska söka vård och landstinget arbetar nu med att rita om de geografiska kartorna som styr vilken hälsocentral patienterna ska tillhöra.
– När en hälsocentral ska upphöra måste de geografiska områdena göras om, precis som man gjorde när Sensia upphörde, säger Elisa Lindgren, beställaransvarig på Norrbottens läns landsting.
Den geografiska indelningen listar bara om de patienter som inte gjort ett aktivt val.
– Det bästa är att man tänker till och väljer hälsocentral själv, säger Elisa Lindgren.
Målsättningen är att ha klart med nya geografiska områden i slutet på denna månad, och beställaren har dialog med samtliga berörda hälsocentraler.
– Vi har också haft kontakt med kommunen eftersom hälsocentralen har läkaransvaret på särskilda boenden, säger Elisa Lindgren.
Redan nu har trycket på de övriga hälsocentralerna ökat. Piteå hälsocentral har fått ta emot 709 nya patienter, Hortlax hälsocentral har fått 661, Cederkliniken 158 och Hällans hälsocentral 149.
– Alla kommer att känna av det här och det gör det redan. De som har varit listade på Furunäset ska ha sin primärvård på någon annan hälsocentral, säger Elisa Lindgren.
Piteå hälsocentral planerar nu för att öka personalstyrkan och lokalytorna för att klara av patienttillströmningen.
– Trenden just nu är att man väljer Piteå och Hortlax. Det är klart vi känner av det och vi ska bemanna upp och håller på att jobba för att lösa lokalfrågan, säger Ronny Grundström, verksamhetschef på Piteå hälsocentral.
Kommer ni att rymma alla patienter?
– Det finns en teoretisk fördelning och utifrån den ska vi klara av det.
Samtidigt konstaterar Ronny Grundström att det fortfarande är oklart hur många patienter som i slutändan väljer Piteå hälsocentral.
– Men vi måste vara positivt inställda en sån här gång. Vi ska lösa det, sedan är det inte lätt alla gånger, säger han.