Ökad barnfattigdom skapar utanförskap

Barn som blir sjukanmälda istället för att få följa med på skolutflykten där det behövs extra pengar till liftkortet. Under högkonjunkturen 2006 levde närmare 4 500 barn i fattigdom i Norrbotten. I dag är den siffran betydligt högre, befarar Rädda Barnen.

PITEÅ2009-02-16 06:00
Den ekonomiska krisen har sannolikt gjort att barnfattigdomen ökat och fortsätta att öka i många kommuner, menar Rädda Barnen i sin nya barnfattigdomsrapport.
Organisationen kräver att regeringen tar fram ett åtgärdspaket. Även kommunerna har ett stort ansvar eftersom de flesta beslut som påverkar barns liv fattas på den nivån.
- Vi uppmanar kommunerna i Norrbotten att de ser över kostnader och avgifter i barnomsorg, skola och på fritidsverksamhet för att undvika att de får diskriminerande effekter, säger Carin Johansson, distriktsordförande för Rädda Barnen i Norrbotten.Barn som växer upp under ekonomiskt knappa förhållanden får oftast tacka nej till skolutflykter som innebär att man måste ha pengar eller matsäck med sig. Något som väcker skuld och skam.
Saknar policy
Grundskolan ska vara helt avgiftsfri enligt Skollagen, men samtidigt sägs att "enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna" får förekomma. Det gör att eleverna själva kan få betala vissa aktiviteter, som exempelvis liftkort eller lunch.
- Det skapar ett utanförskap och man kan fråga sig hur det påverkar barnen på sikt. Samtidigt är det på ett sätt också värre att vara ensam fattig än att växa upp i ett samhälla där de flesta är fattiga. Man får inte glömma bort att de flesta barn i Norrbotten har det väldigt bra, säger Carin Johansson.
Piteå kommun har i dag inte någon policy för avgifter i grundskolan, det finns inte heller någon person anställd som håller koll på dessa utgifter.
- Men grundskolan ska vara avgiftsfri, säger Ruth Rahkola, barn- och utbildningsnämndens ordförande, som menar att skolan griper in om ett barn saknar pengar till exempelvis matsäck.
Det förekommer dock bland annat resor till Kåbdalis och då betalar eleverna liftkortet själva:
- Men eleverna behöver inte följa med och skolan kan också ordna andra aktiviteter, säger Carina Hammarsten, Barn- och utbildningskontoret.
Enligt Rahkola så planerar kommunen inga extra åtgärder för att hjälpa de allt fler barn som lever i utsatta familjer.
Fotnot: Rädda Barnen vill förbjuda alla avgifter inom grundskolan. Några undantag ska inte få göras.
FAKTA Barn-fattigdom
Är barn som antagligen lever i familjer med låg inkomststandard enligt SCB:s definition eller i familjer som fått socialbidrag någon gång under året.
Låg inkomststandard betyder att familjens disponibla inkomst är lägre än vad SCB beräknar går åt till bonde och baskonsumtion.
Alla barn har rätt till en skälig levnadsstandard enligt FN:s barnkonvention om barnets rättigheter, som Sverige har förbundit sig att följa. Vad som kan anses skäligt beror på förhållanden i varje enskilt land.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om