Ojämställt – från vaggan till graven

Kvinnor har högre utbildning än män. Trots det har de lägre lön, lägre total inkomst och lägre pension än män. Och Piteå är definitivt inget undantag.

Just nu handlar det mesta om barnen för Emmeli Persson, här med Lucas Persson, 10 år, och Hugo Frank, 5 månader, i vagnen. Liam Persson, 8 år, var hemma. Emmeli är föräldraledig från arbetet som snickare på Lindbäcks bygg men de fackliga frågorna släpper hon inte.

Just nu handlar det mesta om barnen för Emmeli Persson, här med Lucas Persson, 10 år, och Hugo Frank, 5 månader, i vagnen. Liam Persson, 8 år, var hemma. Emmeli är föräldraledig från arbetet som snickare på Lindbäcks bygg men de fackliga frågorna släpper hon inte.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2018-07-24 05:05

Piteå är nämligen sämst i länet på jämställda löner, enligt en sammanställning som nyhetsbyrån Sirén gjort av siffror från kredit- och upplysningsföretaget Ratsit.

Lönegapet mellan Piteås kvinnor och män är nästan 30 procent och kommunen hamnar på föga hedervärda plats 232 av totalt 290.

Dessutom är lönegapet mellan kommunanställda kvinnor och män stort. Kvinnorna, som är i stor majoritet (79 procent av de kommunanställda), tjänar sju procent mindre än en man med samma eller likvärdigt arbete, visar den lönekartläggning som gjorts.

– Det är det som kallas lönediskriminering. Kvinnor har lägre lön än män med helt jämförbara yrken. Det är inte acceptabelt och hållbart, det måste åtgärdas, har kommunalrådet Anders Lundkvist (S) tidigare sagt.

Men det är som sagt inte bara vad gäller lön som kvinnor är förfördelade, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. I rapporten På tal om kvinnor och män pekar SCB på att samhället är ojämställt från vaggan till graven, från skola till pension.

Det börjar i skolan. Utbildningsnivån är högre och stiger mer för kvinnor än för män och flickor/kvinnor har också högre betyg, både i årskurs 9 och i gymnasiet.

Samtidigt är 30 procent av flickorna i åldrarna 12–15 år stressade på grund av läxor eller prov, jämfört med 16 procent av pojkarna.

Stressen ökar med åldern. I åldrarna 16–18 år är mer än varannan flicka stressad på grund av skolarbetet, men då uppger också nästan var tredje pojke att han känner sig stressad.

På landets högskolor går det fler kvinnor än män. År 2017 togs 64 procent av alla examina ut av kvinnor och 36 procent av män.

En enda inriktning, teknik och tillverkning, är fortfarande mansdominerad men kvinnor har ökat sin andel av examina från 10 till 35 procent sedan 1970-talet.

Men kvinnors ansträngningar ger inte full utdelning. Trots fackligt och politiskt uttalade mål om total jämställdhet, tjänar kvinnor mindre än män – både totalt och i samma yrke. Den totala livsinkomsten är lägre, inte bara på grund av lägre lön utan också beroende på fler VAB-dagar och ett större ohälsotal. I Piteå har kvinnorna fler sjukdagar än genomsnittet. Kvinnor tar också fortsatt större ansvar för hem och hushåll, barn och familj, ett oavlönat arbete som sedan påverkar inkomst och pension.

Statistiken

Lathunden ”På tal om kvinnor och män” gavs ut för första gången 1984 och kommer ut vartannat år

Boken presenterar statistik över kvinnors och mäns villkor i Sverige inom många områden.

Den finns tillgänglig i sin helhet på SCB:s webbplats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!