Då var det åter igen dags för PT:s semmeltest. Traditionsenligt har vi köpt årets utbud av semlor och sex damer från Caféstickorna, ett glatt gäng som träffas med jämna mellanrum för att fika och sticka, tog sig an uppgiften att kora årets bästa semla.
Semmeltestet går ut på att testgruppen får bedöma varje semla, visuellt och smakmässigt, utan att veta vart semlan kommer ifrån och sedan betygssätts varje semla från ett till fem.
Utseende viktigt
Tio semlor är med i årets test och det är helt klart tio olika semlor, både till smak och utseende, bedömer smakpanelen.
Damerna synade bland annat utformningen av locket, storleken på bullen, mängden grädde och florsocker.
Semlorna varierade i storlek och man får mycket för pengarna, resonerade de, men det är nog mycket att äta själv.
– Den här hade ett litet och gulligt lock, säger Ann-Lis Forsberg om semlan från Ekbergs.
– Både grädden och mandelmassan var god, men det var nog så mycket grädde, säger Siw Lidström om samma semla.
Fettisdagen är egentligen den bästa semmeldagen, men nog händer det att de tjuvstartar.
– Jag har faktiskt hunnit ätit två–tre redan, säger Ann-Lis Forsberg.
Mandelmassan stod ut på Ekbergssemlan.
– Den var väldigt god, säger Ingegerd Stenström.
– Ja massor, jag trodde inte att det skulle vara så stor skillnad på mandelmassan, säger Ingrid Sandström.
– Fast den var nog lengräddad, fortsätter Ingegerd Stenström.
Det var ett betyg samtliga lämnade. Bullen var helt enkelt för blek.
Osöt grädde
Gräddens sötma eller brist på var en annan del och där gick åsikterna isär när det kom till semlan från Café Rosenboden.
– Det är inget socker i den här grädden, påpekar Ingrid Fredricson.
– Nej det är det inte. Jag gillar ju när det är det, säger Ingegerd Sandström.
Siw Lidström tyckte tvärtom och fick medhåll.
– Mandelmassan är ju söt nog, säger Ann-Lis Forsberg.
Café Piteås semla var också i det sötaste laget.
– Jag tycker att semlan är så söt att jag associerar till sockervadd, säger Anne-Marie Mattsson.
För hårt vispad
Testpatrullen tyckte genomgående att grädden var på snäppet för hårt vispad. Grädden behöver inte alls vara så hård, resonerar de.
– Det har faktiskt Roy Fares sagt att man inte behöver vispa så hårt. Han har många goda knep, säger Ingrid Sandström.
Smaken av bittermandel i mandelmassan ska bara anas, tycker de, massan får gärna vara helt slät och när det kommer till florsockret ska det vara lagom mycket.
– Här får man florsocker på näsan när man äter, säger Ann-Lis Forsberg när hon tar en tugga av semlan från Café Piteå.
För mycket florsocker hade även Kvartersbageriets semla.
– Det är för mycket florsocker på locket. Man får det i halsen och hostar ihjäl sig, säger Ingrid Fredricson.
En förebild
Ett original, en förebild, vacker, ordinär och traditionell, sades om semlan från Hanséns, vilket också visade sig bli vinnarsemlan.
– Den här tilltalade mig, säger Ingrid Fredricson.
Annat var det med nästa semla på tur.
Ica Kvantums semla var för lent gräddad och det var för mycket grädde.
– Den ser slarvig ut, säger både Ingrid Fredricson och Siw Lidström.
Men mandelmassan fick gott omdöme.
Det stämde också in på Coop Forums semla, men där fick grädden bottenbetyg.
– Den här är inte god, grädden är på gränsen till sur, säger Ann-Lis Forsberg.
– Men det var snyggt med ett trekantigt lock, säger Anne-Marie Mattsson.
HÄR ÄR BETYGEN FÖR DE TESTADE SEMLORNA
"En förebild"
1 Hanséns
Omdöme: Ser delikat ut, bra konsistens på mandelmassan, vacker.
Betyg: 4,1
Pris: 25 kronor
"Rejält tilltagen"
2 Röda lyktan
Omdöme: För stor men god, mycket för pengarna, mycket god bulle.
Betyg: 3,5
Pris: 30 kronor
"Osöt grädde"
3 Café Rosenboden
Omdöme: Platt bulle, lagom stor, lagomt gräddad.
Betyg: 3,1
Pris: 23 kronor
"Rinnig mandelmassa"
3 Kvartersbageriet
Omdöme: Porös, för mycket bittermandel, söt.
Betyg: 3,1
Pris: 30 kronor
"Vacker"
5 Trend café
Omdöme: Nog så mycket grädde, grynig mandelmassa, stark kardemummasmak.
Betyg: 3
Pris: 23 kronor
"Slarvig"
5 Ica Kvantum (Bonjour)
Omdöme: Lengräddad, snålt med mandelmassa, grädden ser ut som bandspagetti.
Betyg: 3
Pris: 34,90 kronor (2-pack)
"Fyrkantig bulle"
7 Ekbergs
Omdöme: God och riklig mandelmassa, för hårt vispad grädde, seg bulle.
Betyg: 2,3
Pris: 25 kronor
"Osymmetrisk"
7 Café Piteå
Omdöme: För söt grädde, för stor och kompakt bulle, för lite mandelmassa.
Betyg: 2,3
Pris: 25 kronor
"För stor bulle"
7 Bryggan
Omdöme: Menlös grädde, jättegod mandelmassa, för tunnt lock.
Betyg: 2,3
Pris: 22 kronor
"Nästan sur grädde"
10 Coop Forum (Bonjour)
Omdöme: Seg deg, mycket god mandelmassa, oproportioneligt mycket grädde.
Betyg: 2,1
Pris: 32,90 kronor (2-pack)