Öhman prisad för lokal forskning

Han tänkte bli atomfysiker, men det satte Olof Palme stopp för. I stället kom han att ägna sitt liv åt folklivsforskning där han skrivit många böcker om Arvidsjaurs historia. Lennart Öhman, 79 år, är årets PT-stipendiat.

Lennart Öhman, 79, är årets PT- stipendiat. En kulturprofil i Arvidsjaur.

Lennart Öhman, 79, är årets PT- stipendiat. En kulturprofil i Arvidsjaur.

Foto: Tommy Norin

PITEÅ2019-05-20 19:51

Varje år delar PT ut ett stipendium som är tänkt som en uppmuntran till en person som gjort värdefulla insatser inom litteratur, musik, konst, teater och andra jämförbara områden.

Förra året fick konstnären Torbjörn Berg i Arvidsjaur och Svjan Tristan Köppe i Älvsbyn stipendiet.

I år heter mannen som uppfyller kriterierna med råge Lennart Öhman. Han är 79 år och bor i Arvidsjaur.

I Juryn sitter Maria Lundqvist, Gunnar Westergren och Anders Sandlund (PT) och deras motivering att ge Öhman stipendiet lyder:

"För en mångårig passion för lokal och regional historia. För djupdykningar i allt från idrottshistoria till spanska sjukans härjningar. För engagemang och kunnande som kommit allmänheten till del via böcker, artiklar och muntliga skildringar"

Under måndagskvällen fick han ta emot kulturstipendet av PT:s styrelseorförande Marita Björkman Forsman.

– Det är klart att jag är glad och stolt över utmärkelsen, säger Öhman.

Lennart Öhman berättar att efter studier i Piteå åkte han till Uppsala där han läste fysik och matematik.

– Jag hade tänkt att bli atomfysiker men det satte Olof Palme stopp för. Det bestämdes att det inte skulle vara någon atomforskning i Sverige så jag fick sadla om. Under 1965 och 1966 utbildade jag mig till adjunkt vid en utbildning i Uppsala och Västerås. Efter det flyttade jag tillbaka till Arvidjaur där jag undervisade vid högstadiet och gymnasiet och det gjorde jag ända till dess att jag gick i pension år 2003.

I Arvidsjaur kom Lennart Öhman att bli en kulturprofil som skrivit flera böcker och förmågan att skriva tackar han Piteå-Tidningen för.

– Carl-Östen Nordmark vid PT ville att jag skulle vikariera tre veckor under sommaren 1957. Det gjorde jag och jag fick in 16 bilder i tidningen under den perioden. Då väcktes också lusten att skriva och det har jag haft nytta av, säger Lennart Öhman.

I Arvidsjaur tog folklivsforskaren Bengt Martinsson med honom ut till byar där de fick utforska byakistor som innehöll mycket värdefullt material.

– Vi ville höra folk berätta och det gick bra ända fram till dess att Bengt Martinsson tog fram bandspelaren. Då blev de tysta, säger Lennart Öhman med glimten i ögat.

Efter det började han att resa runt och leta material i riksarkiv.

– Ingen annan i Norrbotten har nog varit på så många arkiv för egna pengar, säger Öhman, som givit ut flera böcker.

Dit hör historiken om Arvidsjaur IF när klubben fyllde 25 år, en bok som tog ett och ett halvt år att skriva och han skrev också historiken när Arvidsjaur IFK Hockey fyllde 60. Den "stora boken" blev dock "Hur sjukvården kom till Norr" och som fick fina recensioner i Dagens Nyheter.

Han har också skrivit om klockare Lenman som gjorde att industraliseringen nådde Arvidsjaur. Den boken kom i julas.

– Och jag har fått in artiklar i Läkartidningen om bland annat doktor Wallqvist, säger Lennart Öhman.

2002 kom boken om Arvidsjaurs kyrka när den fyllde 100 år.

Lennart Öhman berättar vidare att han gjort en omfattande kartläggning av spanska sjukans härjningar.

– Tre procent av befolkningen i Arjeplog dog i spanskan, det var den högsta siffran i Sverige. Jag åker fortfarande runt och föreläser om spanska sjukan, säger Lennart Öhman.

Han har också hittills producerat 1 000 sidor om vilka provinsialläkare som tjänstgjort i Norrrbotten. Det arbetet fortgår och listan fylls på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om