Ögrens prognos: Det bästa bäråret på länge

Enligt Leif Ögren kan 2020 bli det bästa bäråret på fyra, fem år. "Det blir så när det är varma vårar och mycket regn och sol. Gräset och bären växer som aldrig förr", säger han.

Leif Ögren välkomnar fler svenskar till bärplockningen.

Leif Ögren välkomnar fler svenskar till bärplockningen.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2020-07-21 14:31

Blåbär har börjat skymta fram i skogen, men de är inte redo att plockas, berättar bärhandlaren Leif Ögren i Roknäs.

– De är inte färdiga ännu. De ska ha höga antioxidantvärden och hög sötma, säger han.

Det är inte bara blåbär som verkar få ett bra år. Enligt Leif Ögren trivs alla bär i det rådande klimatet.

– Det är ett riktigt bärår. Det blir så när det är varma vårar och mycket regn och sol. Gräset och bären växer som aldrig förr. Det kan hända att det blir det bästa året på fyra, fem år.

Det rådande läget med covid-19 har påverkat verksamheten, vilket Piteå-Tidningen tidigare skrivit om. Många av de fria bärplockarna kommer från exempelvis Ukraina och Polen och det är fortfarande oklart hur situationen kommer utveckla sig, menar Leif Ögren.

– Om EU öppnar gränserna så kommer det folk.

Thailand har tidigare stoppat sina landsmän från att resa till Sverige.

– Det är en beslutsvånda i Thailand nu. De thailändska bärplockarna skulle ha varit här redan. Vi har tappat ungefär en vecka.

Trots ett besvärligt år där coronaepidemin påverkar branschen är Leif Ögren, som varit bärhandlare i 40 år, inte alltför bekymrad över situationen.

– Vi klarar oss. Det här utgör bara en del av verksamheten. Men kommer det bärplockare är det förstås positivt, säger han.

Han hoppas att svenskar delvis ska kunna ersätta de utländska, fria bärplockarna och välkomnar de som vill att bege sig ut i skogen när bären är mogna.

– Vi köper från alla som vill sälja. Den som vill kan ringa och få veta mer. Bärplockning måste ju vara den mest coronasäkra aktivitet som finns. Man håller avstånd och befinner sig ute i den friska luften, säger han och hoppas att fler upptäcker bärplockningen och vill röra på sig i skog och mark.

– Folk från Ukraina kan köra 400 mil enkel väg för att plocka bär och folk i Piteå tycker det är besvärligt att köra två mil. Man går på gym och använder sin energi, men man kan ju gå ut i skogen med stegräknare. På gymmet kan man vara på vintern.

Han understryker att den som vill plocka bär inte ska gå ut ensam i skogen, utan ta med sig någon. Man bör vara minst två personer och det är bra att ta med sig en fulladdad mobiltelefon, karta och kompass.

– Vad har man att förlora? Det är ett bra år att börja plocka bär. Det finns bär överallt, säger Leif Ögren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!