Ögren utesluter inte skattehöjning

Räkna med strukturförändringar. I förlängningen även höjd landstingsskatt. Landstingsrådet Kent Ögren, s, slår fast det ena och utesluter inte det andra.

Marie Asplund, verksamhetschef för akutsjukvården vid Piteå älvdals sjukhus, vill inte kommentera sparförslaget. "Jag tycker ingenting, vi arbetar utifrån ett förslag och just nu har jag inga åsikter om någonting" säger hon.

Marie Asplund, verksamhetschef för akutsjukvården vid Piteå älvdals sjukhus, vill inte kommentera sparförslaget. "Jag tycker ingenting, vi arbetar utifrån ett förslag och just nu har jag inga åsikter om någonting" säger hon.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-10-03 06:00
Landstingets underskott på mer än 200 miljoner kronor i år och en prognos på minus 300 miljoner nästa år ska räknas hem.
Det konstaterar Kent Ögren, (bilden), som i en intervju lägger en stor del av ansvaret för den uppkomna situationen på verksamhets- och enhetschefer.
Mellan raderna
Han säger det inte rakt ut, men mellan raderna framgår det tydligt.
- Vi har ett genomarbetat och delegerat ansvar långt ut i verksamheterna där enhets- och verksamhetschefer har både personal- och budgetansvar, säger Ögren.
Enligt hans uppfattning har det brustit rejält i det senare.
- Det är bara titta på personalbiten. Under första halvåret i år blev 112 personer inlasade, säger han.
I princip sägs samtliga dessa upp som en första åtgärd att börja kapa kostnader.
Men tuffare tag väntar för att komma tillrätta med den halva miljard som Norrbottens läns landsting väntas gå i underskott med i år och 2009.
- Vi kommer att vända på varenda sten för att hitta besparingar, säger Kent Ögren.
Inget heligt
Ingenting kommer att vara heligt i detta arbete.
- Vi kommer att titta på allt från administration till verksamheten ute på golvet, säger landstingsrådet.
Allt från övertids- och vikariestopp till minskade förskrivningar av mediciner och utökat samarbete mellan primär- och sjukhusvård.
Återigen återkommer landstingsrådet till att det finns flera områden där verksamheterna själva kan och borde påverka.
- Det handlar hela tiden om att vara sparsam utan att patientsäkerheten riskeras. Detta delegerade ansvar har verksamheterna redan, säger han.
Höjd skatt
Även om det ska vändas på stenar både här och där, vill Kent Ögren samtidigt avfärda kritikerna som vill lägga ner sjukhus.
- Uppriktigt sagt tycker jag det är en befängd och löjlig diskussion. Den är även oetisk och orättfärdig.
- Att lägga ner ett eller flera sjukhus löser inte problemen, säger han.
Däremot rycker en skattehöjning allt närmare.
- Jag utesluter inte att det kan bli så, säger landstingsrådet.
I dag har Norrbottens läns landsting lägsta skatten i landet med 9.45 kronor. I Västerbotten ligger den på drygt tio kronor och i Västernorrland 10.63 kronor.
- Att enbart höja skatten hjälper oss inte för att komma tillrätta med problemen. Det måste i så fall ske tillsammans med strukturförändringar.
Hur mycket skatten kan väntas höjas vill han inte ange, men det kan röra sig om en krona.
Enligt Kent Ögren dröjer det alltid något år innan en skattehöjning tillsammans med strukturförändringar får önskad effekt.
- Det vet vi av erfarenhet. Bara titta på Västerbotten som höjde sin skatt för tre år sen. Först nu ligger de rätt med överskott i bokslutet, säger han.
Åtgärder
I slutet av månaden ska landstingsstyrelsen presentera åtgärdspaketet med sikte på budgetunderskottet i år och det väntade nästa år.
Inget kommer att vara heligt.
Fler uppsägningar kan komma. Färre personal ska bli effektivare är en inställning som redan uttalats. Att kapa personalkostnader inom administrationen är inte lika självklart.
- Landstinget har cirka 7 500 anställda. Ungefär 6 500 är läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Vi behöver även en fungerande administration och ekonomiska funktioner, men vi kommer som sagt var att vända på alla stenar, säger Kent Ögren.

Landstingets preliminära sparplaner
Ingen division får redovisa större underskott i år än i fjol. Så lyder ett av budskapen när landstinget ska komma tillrätta med problemen -  ökade kostnader och minskade intäkter.
Införandet av ett pass varannan helg (fredag, lördag eller söndag) istället för som nuvarande, två av fem helger.

Uppsägning av 100 anställda.

Övertidsstopp.

Vikariestopp för sjuksköterskor, undersköterskor och läkare vid kortare frånvaro.

Stopp för flextid.

Stopp för utbildningar och kompetensutveckling.

Stopp för utvecklingsprojekt som inte har statligt stöd.
Enhetscheferna ansvarar för alla scheman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om