Bemanningen på ögonkliniken i Piteå har minskat från fem till en läkare på tio år. Den senaste specialisten slutade i somras vilket ledde till att samtliga operationer av grå starr flyttades från Piteå till Sunderbyn.
– Det är inte bra att läkare slutar. Det har absolut inte varit min önskan att vara själv här, säger Ann Nordlund, överläkare på ögonkliniken i Piteå.
Hon började som ST-ögonläkare i Piteå för tio år sedan. I dag har de fyra kollegor som lärde upp Ann Nordlund slutat och situationen är långt ifrån optimal.
– Jag anser att belastningen är för stor och det är lätt att känna sig otillräcklig. Jag saknar givetvis kollegor även om jag har många jättefina medarbetare i övrigt på ögonmottagningen, säger Ann Nordlund.
Som specialist på ögats främre del tar Ann Nordlund hand om alla patienter i Piteå älvdal med glaukom, hornhinnesjukdomar och vissa inflammationer. Dessutom träffar hon många barn och gör bedömningar inför gråstarrsoperationer.
– Det här jobbet är jätteroligt men det är tråkigt att folk ska behöva vänta på läkarbesök. Om man går igenom väntelistorna blir man extremt stressad, säger Ann Nordlund.
Läkarbristen innebär att kliniken måste prioritera förstabedömningar och patienter med akuta försämringar.
– De som behöver komma med kortare varsel håller vi ganska bra. Men för dem som går på återbesök kan förseningarna vara flera månader. Vi jobbar med det hela tiden men det är tufft att komma i fas när vi brottas med en stor ryggsäck sedan många år tillbaka, säger hon.
Den stora patientgruppen med diabetes och gula fläcken-sjukdomar får träffa en läkarvikarie två dagar varannan vecka. Dessutom stöttar läkare från Sunderbyn upp en dag varannan vecka.
– Ledningen är väl medveten om bemanningssituationen. Planerna är att läkare från Sunderbyn ska komma oftare, men det är rätt tunt med bemanning där också. På sikt hoppas jag att det ska gå att anställa någon här.
Bemanningen med sjuksköterskor är bättre och patienter behöver inte vänta på undersökningar av synfält och tryck. Läkarbristen kräver ett förändrat arbetssätt där sjuksköterskorna tar ett större ansvar och Ann Nordlund försöker lägga så mycket tid hon kan på handledning.
– Det känns jättebra att vi ligger så bra i fas med sköterskebesöken. Om man vet att någon är väldigt försenad på läkarbesök kan man ta hit dem så att de får göra vissa saker hos sköterskan. Även om det inte är riktigt optimalt så är det bättre än att inte komma in alls.