Under 2017 beslöt regeringen att anta ett nytt klimatpolitiskt mål. Bland förslagen finns att från 2030 förbjuda bilar som drivs med bensin eller diesel. Beslutet bottnar i en överenskommelse mellan de politiska partierna i riksdagen. Bilbranschen är starkt kritisk till förslaget. Det irriterar också Svenska bioenergiföreningen, Svebio. Vd Gustav Melin anser att förslaget är ogenomtänkt.
– Det är fel att förbjuda förbränningsmotorer. Minskningen av klimatpåverkan från vägtrafiken måste i stället ske genom att fasa ut de fossila drivmedlen. Bilar som i dag drivs med fossil bensin eller diesel kan tankas med rena biodrivmedel med mycket låg klimatpåverkan. En diesel som går på exempelvis biobränslet HVO 100 är lika klimatsmart som en elbil, säger han.
Han kritiserar också det Bonus Malus system som infördes vid halvårsskiftet förra året. Systemet innebar höjd skatt på fossildrivna bilar. Det gjorde att handlarna fick en stark uppgång i försäljningen före 1 juli 2018 men efter månadskiftet dök marknaden.
Nybilsförsäljningen sjönk med 40 procent i hela Sverige där större mer bränsleslukande bilar fick betydligt högre skatt. Gustav Melin anser att beslutsfattarna inte hängt med i den tekniska utvecklingen.
– I dag körs dieselbilar på miljödiesel och de nya dieselmotorerna är tusen gånger bättre än de som tillverkades för 20 år sedan, säger han.
Sunpine i Piteå har specialiserat sig på tillverkning av talldiesel som blandas in i Preems två sorter av diesel. Förra året tillverkade Sunpine drygt 100 000 ton talldiesel.
– Det blev ett rekordår, säger Sunpines vd Magnus Edin.
Han ser en fortsatt framtid för biobränslet, men tror inte att förbränningsmotorn överlever i större städer. Däremot kommer ser han ett fortsatt behov av miljövänlig diesel i förbränningsmotorer.
Han pekar på att skogsmaskiner, traktorer och lastbilar blir en fortsatt stor användare av den delvis Sunpinetillverkade dieseln.
Svebio har också gjort ett utspel kring vikten av att utveckla biobaserat flygbränsle.
Svebio vänder sig också emot förslaget att införa en avfallsförbränningsskatt. Melin anser att det skulle innebära att miljöfarligt material återvinns i stället för att förbrännas.
– Avfallsskatten kommer att försämra konkurrenskraften generellt för fjärrvärme som ger oss stora miljötjänster. Dessutom gör en skatt att det blir dyrare att utvinna energi ur avfall som inte kan materialåtervinnas, säger Melin.