Piteå ridklubb har en omfattande verksamhet med över 200 ridskoleelever varje vecka. Ridanläggningen på Grisberget fick sin nuvarande form 2011 när man också byggde om till lösdrift för föreningens 26 hästar. I samband med detta övertog kommunen ägandet av anläggningen och Piteå ridklubb står för driftkostnaderna och löpande skötsel och underhåll. Föreningen står även för stallens inredning samt stängsel av hagar, paddockar och foderstationer. För detta utgår ett driftbidrag på 1 175 000 kronor per år.
– Driftsbidraget har varit oförändrat sedan 2011 och vi har svårt att få pengarna att räcka till. Vi får ro med alla åror och använda pengarna till det allra nödvändigaste, säger Eva-Lena Wikander.
De kostnader som ökat mest är mat till hästar, personal, hästskötsel, skoning, utbildning och veterinärvård. Men det krävs också investeringar i olika underhållsåtgärder. Ett exempel är foderstationerna där delar börjar vara utslitna.
– Det är en stor kostnad och delarna måste beställas från Tyskland vilket gör det ännu dyrare.
En annan nödvändig åtgärd är hagstaketen där ståltråden släppt nerifrån. För att skydda hästarna har man lagt ut stockar nedtill men det är ingen hållbar lösning. Föreningen skulle också behöva byta underlaget i ridhuset och även sargen som är 30-40 år gammal.
– Det handlar om dyra investeringar som är föreningens ansvar men som är svåra att klara av, säger Eva-Lena Wikander.
Hon berättar att möjligheten finns att söka anläggningsstöd och att detta också görs när föreningen behöver köpa in nya ridskolehästar.
– Problemet är att om vi söker anläggningsstöd ett år för att till exempel byta underlaget i ridhuset så innebär det att vi inte kan köpa in hästar.
Piteå ridklubb har ansökt om ett höjt drift- och verksamhetsbidrag med 300 000 kronor per år för att möta de ökade kostnaderna. Men kultur- och fritidsnämnden avslog ansökan med motiveringen att höjningen inte ryms inom de befintliga bidragen utan att det blir konsekvenser för andra föreningars bidrag. Istället ska Piteå ridklubbs ansökan tas upp i samband med äskanden inför 2022.
– Det var väl inte oväntat men det är klart att vi är besvikna. Bidraget har legat på en bra storlek tidigare men nu följer det inte med i kostnadsutvecklingen, säger Eva-Lena Wikander.