Videon är inte längre tillgänglig
- Den 22 juli 2011 är en dag som många kommer att komma ihåg, säger Jenny Ahlman, ordförande för SSU i Norrbotten, i början av sitt tal.
Fredagen var en svart dag i Norges historia och händelserna har berört många runt om i världen. På Byxtorget i Piteå valde i går ett hundratal att visa sitt stöd under minnesstunden som SSU i Norrbotten anordnat. Klockan 12 deltog många runt om i Norden i en tyst minut och tidningar, tv och företag stannade upp för att hedra alla de offer vars liv tagits ifrån dem.
- Det finns en rädsla nu för att man ska bli attackerad för sina åsikter och värderingar, säger Frida Heikki som är ombudsman för SSU i Norrbotten.
SSU har haft ett nära samarbete med flera av ungdomarna som befann sig på ön Utöya och i nuläget vet de inte säkert vilka som har överlevt.
- Nu är det viktigare än någonsin att fortsätta jobba med öppenhet och demokrati, att aldrig ta något för givet, säger Jenny Ahlman.
Sorg, chock, vördnad och gemenskap. Känslorna var blandade hos dem som närvarade vid minnesstunden, och många grät och tröstade varandra.
- Det känns bra att så många har kommit, det finns oerhört mycket engagemang, säger Frida Heikki.
"Inte fattat"
Till tonerna av bland annat Bob Dylan och Mikael Wiehe valde många att gå fram, lägga ner rosor och tända ljus.
Kommunalråden Peter Roslund och Helena Stenberg deltog i minnesstunden och de var liksom många andra berörda.
- Man har nog inte fattat det än, att en så ond människa kan göra så många illa, säger Peter Roslund.
Helena Stenberg berättar att hon blir berörd i egenskap av medmänniska men även som politiker.
- Det är ett angrepp mot demokratin, att någon går på de unga som kämpar för vad de tror på, säger Helena Stenberg.
- Men det gäller att inte ge efter, vi måste fortsätta leva våra liv, säger Peter Roslund.
Flera städer i Norge höll öppet i olika offentliga byggnader för att allmänheten skulle kunna skriva kondoleanser. Även Sveriges regering uppmanade folket att visa sitt deltagande.