Det var ingen lätt resa innan allting tog slut en februaridag 2011. En överdos släckte Petters 21-åriga liv, och tre års accelererande drogmissbruk krossade även mamma Annicas hjärta och strävan om att alltid vara till lags.
November samma år gick Linda samma öde till mötes, självförvållat, 29 år gammal och med en då treårig dotter att ta ansvar för. Suget efter tramadol och andra morfinliknande medel fick livslågan att rämna.
Annica Hagberg och Monica Öhman presenterade på onsdagskvällen gemensamt en isande naken skräckblandad berättelse, en historia fylld av ångest, fruktan, bedjanden, besvikelser, kamp, hopp, men mestadels hopplöshet.
De har båda tvingats utstå vad de kallar medberoende – ett ämne de utvecklade på PT i en fullsatt samlingssal under den så kallade Sober October-kampanjen.
Ja, hur tacklar man ett eget drogande barn? Vad gör man och vad bör man göra?
Duon ställde själv frågorna och levererade svaren med ”vi vet hur det är, för vi har varit där”- rubriceringen hängande över den sorgsamma föreställningen.
– Medberoende är en pina, man anpassar sig till en annan människa, börjar leva helt efter deras liv, förklarade Annica Hagberg.
– Man slår knut på sig själv av kärlek och omtanke, skuld och skam. Man försöker skyla över, lägga till rätta och strävan att hjälpa sitt barn ur drogträsket fyller hela ens vardag.
Monica Öhman vittnade om samma erfarenhet.
– Man flyttar hela tiden gränserna för vad som är acceptabelt. Man låser dörrarna hemmavid för att hålla smärtan inom familjen. Man gör allt, precis allt för att täcka upp, hitta lösningar men alla misslyckanden spär ständigt på smärtan och det egna dåliga samvetet. Man mår skit.
– Jag minns alla nätter med orolig sömn, med telefonen intill sängen, beredd på samtal. Det var väldigt pressande.
Mammorna beskriver samstämmigt ett stort psykiska lidanden som även utvecklade fysiska motigheter med allt från magsmärtor till trötthetssyndrom.
Duon avrundade föreläsningen "med några tips och råd":
* Släpp kontrollen.
* Prata med andra om missbruket/missbrukaren.
* Gör saker som DU mår bra av utan att få dåligt samvete.
* Gå en kurs i CRAFT (om medberoende).
* Träffa andra i samma situation till exempel genom en förening.
* Släpp skuld och skam.