Videon är inte längre tillgänglig
Sedan år 1766 har offentlighetsprincipen funnits i Sverige. Den regleras i grundlagen Tryckfrihetsförordningen och innebär att alla ska har rätt att ta del av offentliga handlingar. Med offentlig handling menas information som förvaras och är skapad hos en myndighet eller inkommen till en sådan. Det kan till exempel handla om ett fotografi, ett mejl eller ett protokoll. Till myndigheterna hör inte statliga bolag, det privata näringslivet samt entreprenadföretag som arbetar åt landsting, kommun och stat.
Myndigheter skyldiga att hjälpa
Det finns vissa undantag till offentlighetsprincipen. Då handlar det om information man vill skydda som rör en stats förbindelser med andra stater, rikets säkerhet, myndigheters ekonomi, enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden och djur- och växtarter. En sjukjournal är till exempel inte offentlig även om den är allmän, eftersom den handlar om en individs personliga situation.
Vill man få tag i en offentlig handling hör man av sig till myndigheten, antingen genom att ringa eller besöka den. Myndigheten behandlar varje förfrågan var för sig och måste kunna hänvisa till aktuell paragraf i lagen eller förordningen om de avslår den. Det är endast i undantagsfall som de kan begära syftet till ärendet eller vem det är som vill ha handlingen. Myndigheten måste också fullfölja ärendet så fort som möjligt – besöker du lokalerna ska du få den på plats och ringer du ska det oftast inte ta mer än en dag.
”En medborgerlig rättighet”
För journalister är offentlighetsprincipen en väldigt viktig del i arbetet. Redaktionschef Bengt Larsson förklarar mer om varför.
– Offentlighetsprincipen är viktig för alla, för demokratin. Det är mer en medborgerlig rättighet än en medierättighet. Men man kan säga att vi använder offentlighetsprincipen för att göra jobbet åt våra läsare. Vi tar del av innehållet i handlingar och sprider det som är relevant information till läsarna, även om varje läsare själv har möjligheten att begära ut handlingen.
Hur används offentlighetsprincipen i praktiken?
– Den används i princip dagligen. Vi kollar diarier och tar del av post, mejl, skrivelser hos myndigheterna i jakten på nyheter. Det är ett viktigt fotarbete för att fixa uppdraget att upplysa medborgarna om vad som händer.