Oenig socialnämnd fattade beslut om Österbos framtid

Det var en oenig socialnämnd som under fredagen beslutade att lägga ned Österbo.
Majoriteten S och C stod bakom beslutet medans Moderaterna ville behålla det särskilda boendet och reserverade sig mot nedläggningen tillsammans med KD och SJVP.

Österbo kan börja tömmas redan under första kvartalet i år efter socialnämndens beslut att avveckla det särskilda boendet.

Österbo kan börja tömmas redan under första kvartalet i år efter socialnämndens beslut att avveckla det särskilda boendet.

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2025-01-17 17:30

Nyheten i korthet

  • Socialnämnden har beslutat att lägga ned det särskilda boendet Österbo, ett beslut som stöddes av S och C, men motarbetades av Moderaterna, KD och SJVP.
  • Nedläggningen av Österbo, som har 48 platser, kommer att spara cirka 17 miljoner kronor. De boende kommer att erbjudas andra särskilda boendeplatser, med förhoppningen att många väljer Skogsgården.
  • Fastighetens framtid är oklar, men en möjlighet är att omvandla Österbo till ett trygghetsboende, vilket kan lösa bristen på parkeringsplatser.

Socialnämndens årsbokslut för 2024 visar att man går med ett underskott på 42,1 miljoner kronor. 

Åtgärder har vidtagits genom att lägga ned Rosågränd och gruppbostaden Parken samt att förändra verksamheten inom Samvaron.

I och med fredagens beslut att avveckla Österbo har nämnden sammanlagt skurit ned med 32–37 miljoner kronor inom omsorgen.

– Att minska äldreboendeplatser är ett tufft beslut att fatta. Men vi ser att vi är tvungna att göra det efter att i flera års tid försökt få en budget i balans, säger Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande för socialnämnden.

undefined
Sven-Gösta Pettersson (S), ordförande i socialnämnden och Eva Börjesson Öman, socialchef, har stora nedskärningar inom omsorgen framför sig. (Arkivbild)

Nedläggningen av Österbo innebär en besparing på cirka 17 miljoner kronor. Det särskilda boendet har 48 platser, men nettot blir lite mindre enligt socialchefen Eva Börjesson Öman.

– Den totala minskningen blir 33 platser när vi öppnar Skogsgården. Vår målsättning är att lösa det så bra som möjligt för alla som bor på Österbo – de kommer att beredas andra särskilda boendeplatser, säger hon.

Socialtjänstens förhoppning är att många ska välja Skogsgården.

– Där kommer det att finnas lediga platser som det ser ut just nu, säger socialchefen.

Hur påverkas de äldre av flytten?

– Det är klart att en hyresförändring kommer det att bli. Med själva flytten kan man få hjälp och man kan använda flyttfirmor, säger Eva Börjesson Öman.

Samhällsbyggnadsnämnden var emot beslutet och förordade att lägga ned Källbogården i stället.

– De har framfört sina synpunkter och det har varit med i grundbeslutet. Men det beslutet vi tagit är det som vi bedömt är bäst för kommunen som helhet, säger Sven-Gösta Pettersson.

undefined
Socialnämnden har skurit ned på verksamheten med mellan 32 och 35 miljoner kronor det senaste året. (Arkivbild)

Vad som händer med fastigheten är oklart. En tanke är att göra om Österbo till ett trygghetsboende och det skulle kunna lösa bristen på p-platser.

– Flyttar man in på ett trygghetsboende är det inte säkert att man har bil och då kanske behovet av parkeringsplatser skulle vara betydligt lägre, säger Börjesson Öman.

Socialnämnden var inte enig om nedläggningsbeslutet. Moderaterna ville i stället för att avveckla Österbo se över möjligheten att omvandla Roknäsgården till ett biståndsbedömt trygghetsboende och samtidigt behålla tio av de 46 platserna som särskilt boende.

I andra hand ville M lägga ned hela Roknäsgården och behålla Österbo.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet reserverade sig mot nämndens beslut. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna deltog inte i omröstningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!